Yhdistelmäsahat ja kääntöpöytäsirkkelit


Yhdistelmä- ja kääntöpöytäsahoihin on yhdistetty sekä katkaisu- että halkaisutoiminnot. Ne soveltuvatkin siis käytännössä kaikkeen sahaukseen ja ovat suosittuja niin rakennustyömailla, keikkahommissa kuin silloinkin, jos autotallissa ei ole tilaa kahdelle erilliselle sahalle.

Yhdistelmäsaha: kompakti valinta keikkahommiin tai kotikäyttöön

Yhdistelmäsaha on käytännössä katkaisu/jiirisaha, joka on varustettu halkaisusahaukseen käytettävällä yläpöydällä. Sahamalli soveltuu parhaiten omakotirakentajille ja remontin tekijöille.

Myös kalusteasentajat käyttävät kyseistä sahaa työkohteisiin, joihin sen ominaisuudet riittävät. Sahaa on pienen koon ja painon takia helppo kuljettaa.

Moottorin pienen tehon ja rajoitetun halkaisusyvyyden takia yhdistelmäsahat eivät sovellu runkorakentamiseen. Isoimmissa malleissa halkaisukapasiteetti on kuitenkin yli 50mm, joten kakkosnelosenkin saa tarvittaessa halkaistua.

Yhdistelmäsaha pitää hyväksyä jonkinlaiseksi kompromissiksi: halkaisupöytä on varsin pieni, eikä sen tukevuus riitä kovin massiivisten työkappaleiden turvallisen sahauksen. Yhdistelmäsahojen tarkkuuskaan ei ole halkaisukäytössä paras mahdollinen.

Katkaisukäytössä kunnollinen yhdistelmäsaha on periaatteessa yhtä hyvä kuin pelkkä jiirisahakin, mutta halkaisupöytä saattaa joskus olla hivenen tiellä.

Kääntöpöytäsaha: kaikki mitä rakennustyömaalla tarvitaan

Kääntöpöytäsaha on yhdistelmäsahaa vanhempi keksintö. Se on myös yhdistelmäsahaa isompi ja selvästi monipuolisempi kone kaikkeen katkaisuun, jiirisahaukseen sekä halkaisuun. Se on sopiva yleissaha niin nikkarille, remontoijalle kuin rakentajallekin. Sahojen jalat ovat joko irrotettavissa tai käännettävissä kuljetusasentoon, joten myös kääntöpöytäsirkkelit kulkevat näppärästi työmaalta toiselle jopa henkilöauton tavaratilassa.

Jo nimi kertoo kääntöpöytäsirkkelin rakenteen: toisinpäin konetta käytetään jiirisahana, mutta kun sahapöytä keikautetaan ylösalaisin, toimii saha perinteisen pöytäsirkkelin tavoin. Kunnollisessa kääntöpöytäsahassa on noin 2000-wattinen oikosulkumoottori ja tukeva valurakenne, jonka ansiosta saha on tarkka ja pitää ryhtinsä myös pitempiaikaisen ja mahdollisesti rajummankin käytön jälkeen.

Kääntöpöytäsirkkelien terät ovat yleensä halkaisijaltaan 250mm. Silloin suurin sahaussyvyys on halkaisukäytössä noin 80mm ja katkaisukäytössä noin 60mm. Kääntöpöytäsirkkeleissä ei ole kaappatoimintoa, joten ne eivät sovellu leveisiin jiirisahauksiin.

Lisäosina myytävillä apupöydillä ja liukukelkoilla kääntöpöytäsirkkelistä saa tehtyä vieläkin monipuolisemman koneen, mutta kyseiset lisätarvikkeet ovat usein melko arvokkaita.

Lisätietoja sahamalleista verkkokaupassamme

Myytävät merkitPoratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:Bosch
DeWalt
Elu
Femi
Makita
Metabo
Scheppach