Vannesaha


Vannesaha on paras työkalu kaarteiden ja muiden muotojen sahaamiseen. Sitä käytetään pääasiassa puun sahaamiseen, mutta teriä on saatavana myös kevytmetalleille. Varsinaiset metallivannesahat ovat kuitenkin rakenteeltaan ja toiminnoiltaan erilaisia.


Vannesahalla voidaan sahata niin ohuita kuin paksujakin kappaleita. Sahoja on eri kokoisia: pienimmät sahat ovat pöydällä pidettäviä, ja tarkoitettu harrastus- ja askartelukäyttöön. Nikkareille sopivat keskikokoiset sahat ovat puolestaan usein omilla jalustoilla, kun taas isoimmat vannesahat ovat miehen korkuisia.


Sahojen kitasyvyys määräytyy teräpyörien koon mukaan. Kolmipyöräisessä mallissa kitasyvyyttä on saatu lisää C-kirjainta muistuttavan muodon ansiosta. Näissä malleissa rungon tukevuudessa olisi kuitenkin usein parantamisen varaa.

Kolmipyöräisissä malleissa ongelmana on myös pyörien pieni koko, joka voi aiheuttaa terien katkeamisia, koska terä joutuu taipumaan jyrkemmälle mutkalle sen pyöriessä pyörien päällä.


Terät taipuvat ja voivat katkeilla myös perinteisen mallisissa vannesahoissa, mikäli pyörät ovat pienet. Niiden tulisikin olla halkaisijaltaan mielellään yli 300mm. Terienkestoon ja sahausjälkeen vaikuttaa suuresti myös teräntuet ja -ohjaimet. Kunnollisessa vannesahassa teräntuenta on tukeva ja laakeroitu.


Säädettävä kierrosluku ei ole tarpeen vannesahoissa, vaan kaksi sahausnopeutta riittää. Moottoritehoa kunnollisessa sahassa saisi olla vähintään 800W, jolloin paksumpienkin lankkujen tai vaikka polttopuidenkin sahaus onnistuu.


Kunnollisen vannesahan vakiovarustukseen kuuluu tukeva ja kallistuva valurautainen sahapöytä, joka pitää ryhtinsä ja mahdollistaa tarkan sahaamisen. Monen vannesahan vakiovarustukseen kuuluvat myös halkaisu- ja kulmaohjaimet. Laatumerkkeihin on saatavilla myös muita lisävarusteita, kuten ohjain pyöreiden kappaleiden sahaamiseen tai lisälaite, joka muuttaa vannesahan nauhahiomakoneeksi.


Sahaa ostettaessa kannattaa myös varmistaa, että teriä on jatkossa saatavilla helposti – olkoonkin, että Poratuuli Oy toimittaa terät kaikkiin sahoihin mittojen mukaan.


Pienissä vannesahoissa käytetään useimmiten 6-16mm leveitä sahanteriä, kun taas kaikkein järeimmissä malleissa leveimmät terät ovat jopa 25mm. Kapea terä on tarpeen silloin, kun sahataan mutkitellen, mutta se on myös helpompi taipumaan tai katkeamaan. Leveä terä on kestävämpi ja sopii parhaiten suoraan sahaukseen. Se ei taivu äkkimutkiin, mutta ei myöskään lähde harhailemaan puunsyiden mukana.

Myytävät merkit


Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

Metabo
Scheppach