TORMEK-TAHKOT


Kunnollinen vesitahko on paras väline leikkaavien ja lastuavien terien teroitukseen. Tahko on vanha keksintö, eikä sen perusperiaate ole muuttunut mihinkään vuosisatojenkaan aikana: hitaasti pyörivä ja vedellä jäähdytetty hiomakivi ei kipinöi tai kuumenna teroitettavaa kappaletta, jonka saa riittävällä toistolla erittäin teräväksi. Tosin siinä missä ennen vanhaan isännät komensivat lapset tahkoa vääntämään pyörii kivi nykyään sähkömoottorin voimin.

Poratuuli myy ruotsalaisen Tormekin tahkojärjestelmää, joka on alansa kiistaton ykkönen. Tormekin vahvuuksiin kuuluu koviinkin metalleihin pureva Supergrind-kivi, tukeva ja kestävä rakenne sekä todella laaja ohjain- ja tarvikevalikoima.

Merkkitahko ei ole aivan halpa – esimerkiksi pelkkä Tormekin hiomakivi maksaa enemmän kuin edullisimmat tahkot. Ero tahkon käytössä ja ennen kaikkea teroituksen laadussa on kuitenkin vielä hintaeroakin suurempi. Tormekilla teroitus onnistuu ja teroitettavien työkalujen käyttöikä pitenee.

Tormekin valikoimiin kuuluu ohjain lähes jokaiseen käyttötarkoitukseen: kuten esimerkiksi leveille höylänterille, puukoille, kirveille, saksille tai vaikkapa kourutaltoille.

Monipuolisuutensa ansiosta Tormek-tahkon käyttäjäkunta on laaja, eikä rajoitu pelkästään nikkareihin. Moni tahkon ostaja on päätynyt teroittamaan naapureidensakin keittiöveitsiä...

Tormek-tahkoja on myynnissä kahta eri kokoa. Pienempi, jonka kivi on halkaisijaltaan 200mm, soveltuu hyvin satunnaisempaan kotikäyttöön. Esimerkiksi isoja kourutalttoja teroittava puunsorvaaja tarvitsee kuitenkin käyttöönsä isomman, 250mm kivellä varustetun mallin. Isommassa mallissa rakenne on muutenkin tukevampi ja moottori tehokkaampi, joten se on oikea valinta myös esimerkiksi kouluille, puuverstaille tai yhdistysten kimppakäyttöön.

Kunnollinen tahko on turvallinen käyttää. Työkalut voi teroittaa verstaalla purujen ja pölynkin keskellä, sillä tahkossa ei ole kipinöintivaaraa. Tahkon käytön niksit oppii myös helposti ja nopeasti. Vinkkejä saa myös Tormek-tahkon mukana toimitettavasta suomenkielisestä opaskirjasta sekä DVD-levyltä.

Kirjan ja levyn lisäksi Tormek-tahkojen vakiovarusteisiin kuuluu pyörivä nahkalaikka, jolla saa viimeisteltyä teroitettavan kappaleen partaveitsen teräväksi. Tahkon mukana tulee myös yleisohjain. Tarvitsemansa hiontaohjaimet voi hankkia kerralla valmiissa paketissa tai vähän kerrassaan sitä mukaan, kun tarvetta ilmenee.

Tormek-järjestelmään voit tutustua tarkemmin valmistajan sivuilta. Sivuilla esitellään kaikki ohjaimet ja lisätarvikkeet. Voi myös ladata sieltä suomenkielisen käsikirjan ilmaiseksi.

Tormek-tahkot ja tarvikkeet löydät luonnollisesti myös verkkokaupastamme.