SIRKKELINTERÄT


Poratuulesta saat laadukkaat sahanterät kaikkiin sahoihin ja kaikkiin käyttötarkoituksiin. Tuomme itse maahan saksalaista Edessön terää (entinen nimi Koll), mutta myymme teriä myös muilta merkkivalmistajilta.

Tutustu laajaan valikoimaan verkkokaupassamme!

Oikea terä sahan ja materiaalin mukaan

Pyörösahalla sahattaessa oikean terän valinta vaikuttaa jopa sahaa tai sahaajaa enemmän lopputulokseen. Oikean terätyypin valinta riippuu siitä, mitä materiaalia sahataan ja onko tarkoitus halkaista, katkaista vai tehdä molempia samalla terällä.

Isoimpia halko- ja kenttäsirkkeleitä lukuun ottamassa pyörösahoissa käytetään tätä nykyä lähes poikkeuksetta kovametallipaloilla varustettuja teriä. Toimitamme kuitenkin tilaustuotteina myös vanhoja ns. "peltiteriä".

Sirkkelinterissä hinta- ja laatuskaala on todella suuri. Halvoilla terillä ei useinkaan saa aikaiseksi kelvollista jälkeä, niitä ei voi välttämättä teroittaa ja ne saattavat olla jopa vaarallisia käyttää. Esimerkiksi monen halpasahan mukana tulevissa vakioterissä teräpalat ovat pieniä sekä huonosti tasapainotettuja ja terän runkomateriaali vetelää.
Hyvän sirkkelinterän tunnistaa helposti. Teräpalat ovat isoja sekä tukevasti kiinni ja runko soi komealla sävelellä, jos sitä kopauttaa. Hyvässä terässä on huomioitu myös lämpölaajentuminen: terässä on joko laserilla leikattuja ohuita uria, jotka hiljentävät myös sahausääntä, tai esimerkiksi kuparinasta.

Kunnollinen terä on kestävä, sillä tukevasti kiinni olevat teräpalat eivät irtoa kovaan oksaan osuttaessa tai välttämättä pienistä nauloistakaan. Tylsän terän voi myös teroittaa lukuisia kertoja.

Terää ostettaessa huomio kiinnittyy usein lähinnä terän halkaisijaan sekä akselireiän kokoon; myös terän paksuudella voi olla merkitystä. Ne ovatkin oleellisia mittoja, olkoonkin että liian suuren keskireiän voi pienentää sahaan sopivaksi tätä tarkoitusta varten valmistetuilla sovitusprikoilla. Keskireiän voi tarvittaessa myös sorvauttaa suuremmaksi.

Millimääriäkin merkittävämpää on kuitenkin terän hammastus, joka tulee valita käyttötarkoituksen mukaan.
Perinteisessä terämallissa hampaat ovat eteenpäin kallellaan ja terä on suhteellisen harvahampainen. Tällainen terä on omimmillaan puun halkaisemiseen esimerkiksi rakennussirkkelillä. Se leikkaa nopeasti ja tehokkaasti, mutta jälki ei ole siistiä. Tiheämpi terä on hidasleikkuisempi, mutta jättää siistimmän jäljen ja soveltuu esimerkiksi levyjen sahaamiseen.

Esimerkiksi listoituksessa, paneloinnissa tai muussa repimätöntä jälkeä vaativassa katkaisusahauksessa käytetään tiheähampaista ns. negatiivista terää. Tällaisessa terässä hampaiden rintakulma on noin viisi astetta negatiivinen, eli taaksepäin kallistettu. Lähinnä katkaisu- ja jiirisahoissa käytetyt terät jättävät hyvän jäljen, mutta eivät sovellu halkaisuun.

Myös kevytmetalleille, kuten esimerkiksi alumiineille, tarkoitetut terät ovat negatiivisella rintakulmalla. Sen lisäksi niissä on ns. trapetsiteroitus, eli joka toisen teräpalan kulmat on viistetty pois. Trapetsiteroitettuja teriä käytetään myös pinnoitettujen levyjen (esim. laminaatti tai melamiini) sahaamiseen, mutta ne soveltuvat useimmiten myös puun katkaisuun.

Sirkkelinteriä on saatavana myös muiden materiaalien sahaukseen. Pellin sahaukseen tarkoitetuissa terissä on negatiivinen rintakulma sekä lastun paksuutta säätelevä hammastus.

Kiviperäisiä aineita, kuten esimerkiksi kovia rakennuslevyjä, voidaan puolestaan sahata kulmahiomakoneesta tuttua timanttilaikkaa muistuttavilla terillä.

Tuotemerkkejämme:

 • AEG
 • Bosch
 • CMT
 • DeWalt
 • Guhdo
 • Festool / Protool
 • Javelin
 • Koll / Edessö
 • Makita
 • Metabo
 • MTS
 • Nordic