SDMO-AGGREGAATIT


Aggregaatti on polttomoottoritoiminen generaattori, jonka tarkoituksena on tuottaa sähköä. Aggregaatin pääosat ovat joko bensiini- tai dieselkäyttöinen moottori sekä moottorin pyörimisliikkeen sähköenergiaksi muuttava generaattori.

Tyypillisen rakennustyömaalle tai mökille hankittavan bensiinikäyttöisen aggregaatin antoteho on 2-3 kilowattia ja polttoainesäiliö noin 3-5-litrainen. Skaala on kuitenkin todella laaja. Pienempää käyttötarvetta varten on olemassa hiljaisia ja pienitankkisia salkkumallisia aggregaatteja, kun taas rajuimmasta päästä löytyy dieselkäyttöisiä kolmivaihesähköä tuottavia tehomyllyjä.

Käyttötarve ratkaisee sen, millainen aggregaatti kannattaa hankkia. Kahden kilowatin koneesta sähköä riittää valojen ja television lisäksi useimpiin käsikäyttöisiin sähkötyökaluihinkin, mutta sen sijaan esimerkiksi rakennussirkkeli vaatii jo järeämmän aggregaatin.

Kannattaa myös muistaa, että oikosulkumoottorilla varustetut koneet (esim. puuntyöstökoneet ja paineilmakompressorit…) haukkaavat noin tuplasti nimellistehoaan enemmän virtaa käynnistettäessä ja vaativat siten toimiakseen myös melkoisen suuritehoisen aggregaatin.

Myös aggregaateissa hinta- ja laatuskaala on laaja. Halvemmat mallit käyttävät alkuperäisen sijasta kopioita Hondan moottorista: niinpä niiden melutaso on usein huomattavasti korkeampi kuin laatumerkeillä. Myös aggregaattien tuottaman sähkönlaadussa voi olla huomattaviakin eroja. Halpamerkkeihin on usein myös vaikea saada varaosia.

Poratuuli Oy välittää toimitusmyyntinä ranskalaisia SDMO:n aggregaatteja. SDMO on Euroopan suurin aggregaattivalmistaja, jonka valikoimista löytyy jokaiseen käyttötarkoitukseen soveltuvia sähköntuottajia.