RAKENNUS- JA PÖYTÄSIRKKELIT


Rakennussirkkeli on tarkoitettu lautojen ja lankkujen katkaisuun sekä halkaisuun. Tarkkoja sahauksia ei rakennussirkkelillä voi sahata, eikä se sovellu ohuiden listojen katkaisuun. Levyjen paloittelua varten saha tulee varustaa levikepöydällä ja tiheähampaisella negatiivisilla hampailla varustetulla terällä. Riittävän pitkä ja tukeva liukukelkka on puolestaan hyvä lisätarvike katkaisu- ja jiirisahauksiin.

Yleisin teräkoko on 315mm, joka riittää yleensä normaalirakentamisessa käytettäviin materiaaleihin. Sopiva moottoriteho on 3-4kW ja mieluiten 400V jännitteellä. Valovirralla (230V) toimivassa sahassakin moottorin tehon pitää olla yli 2,5kW, jollei voimavirtaa olisikaan saatavilla.

Rakennussirkkelien terä kallistuu yleensä 0-45 astetta ja korkeussäätö pyöritetään kammesta. Useissa malleissa on vakiovarusteina pyörät ja jatkopöytä. Puruimuvarustus liittimineen mahdollistaa sahan liittämisen puruimuriin. Halkaisuohjaimen ja sen kiinnitysosan pitää olla riittävän tukeva.

Lähinnä karkeampiin töihin tarkoitettujen rakennussirkkeleiden lisäksi myynnissä on myös muita pöytäsirkkeleitä. Pöytäsirkkeleitä on saatavana eri kokoisina ja kaikkiin käyttötarkoituksiin.

Tyypillinen pöytäsirkkeli on tarkoitettu tarkkoihin sahauksiin, jossa sahattavien kappaleiden maksimipaksuus on 50-60mm. Sen sahapöytä on valurakenteinen, koska teräspellistä tehty pöytä ei ole riittävän tarkka.

Pöytäsirkkeliä hankittaessa kannattaa valita sopiva malli omiin tarpeisiinsa. Huomiota kannattaa kiinnittää myös siihen, että terän syvyyden ja kallistuksen säädöt toimivat herkästi ja tarkasti, halkaisu- ja katkaisuohjaimet ovat helposti säädettävät ja riittävän tukevat ja lisäksi teriä pitää olla saatavana sekä katkaisu- että halkaisukäyttöön.

Tuotemerkkejämme

Metabo
Scheppach

Meiltä myös terät kaikkiin merkkeihin!