Pyörösaha


Pyörösaha, eli käsisirkkeli, on yksi vanhimmista sähkötyökaluista. Se on edelleenkin käyttökelpoinen monessa työssä, vaikka kiinteät jiiri- ja rakennussahat ovatkin korvanneet osin sen tarvetta.

Esimerkiksi rakennustöissä nopea ja monikäyttöinen käsipyörösaha on kätevä. Ohjainkiskon avulla se on myös erinomainen työkalu levyjen sahaamiseen.

Pyörösahoja on olemassa eri kokoisia eri tarkoituksiin. Kaikkein pienimmät ja kevyimmät sahat ovat näppäriä esimerkiksi listojen ja lautojen katkaisuun. Yleissahoista pienimmät ovat noin tuhatwattisia. Niiden terä on halkaisijaltaan joko 160 tai 165mm ja suurin sahaussyvyys 50-55mm.

Isoimmissa sahoissa teräkoko on yli 200mm ja sahaussyvyyskin jo 75mm. Ne ovat kuitenkin jo melko raskaita käyttää ja vaativat toimiakseen noin 1500 watin tehoiset moottorit.

Viime vuosina ns. upotussahat ovat kasvattaneet suosiotaan pyörösahamarkkinoilla. Niissä terä painetaan käyttöön koneen sisältä, jolloin sahaaminen voidaan aloittaa helposti vaikkapa levyn keskeltä. Perinteisen mallisessa pyörösahassa terä on koko ajan paikallaan, mutta sen eteen tulee jousitoiminen teränsuojus, ja sahaussyvyys määritetään alapöydän korkeutta säätämällä.

Käsipyörösahoja voi käyttää myös pöytäsahoina, jolloin niillä voi myös halkaista puuta. Sirkkelit ovat kuitenkin koneista vaarallisimpia, joten sirkkelipöydän on oltava tukeva ja turvallinen. Pöydässä tulee olla asiallinen teräsuojus, ohjaimet sekä alijännitereleellä varustettu kytkin, joka toimii myös hätäkytkimenä.

Sirkkelien mukana tulee useimmiten tavallinen halkaisuohjain. Kannattaa kuitenkin selvittää jo etukäteen, onko merkkiin saatavilla ohjainkiskoa, sillä niiden kiinnitysmekanismi vaihtelee merkeittäin. Sahaa hankittaessa on syytä huomioida myös terän koko: niin halkaisijan kuin akselinkin. Keskirei’istä yleisimmät koot ovat joko 20 tai 30mm.

Pyörösahoissa käytetään nykyään lähes yksinomaan kovametallihampaisia teriä. Niillä voi sahata eri materiaaleja terätyypin mukaan. Ne kestävät myös selvästi vanhoja ”peltiteriä” pidempään terävinä. Kunnollisen kovapalaterän voi myös teroittaa lukemattomia kertoja.

Pyörösahoja on saatavina myös akkukäyttöisinä.

Tutustu sahoihin ja teriin verkkokaupassamme!

Myytävät merkit


Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Festool
Hitachi
Mafell
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Ryobi
Skil