PYLVÄSPORAKONE


Pylväsporakone on perinteinen työkalu niin puu- kuin metallitöihinkin. Koneita on saatavana kaiken kokoisia.

Pienimmät ja edullisimmat, pöydällä pidettävät pylväsporakoneet ovat syrjäyttäneet monen kotinikkarin käytössä käsiporakoneille tarkoitetut poratelineet. Kaikkein edullisimmissa pienissä pylväsporakoneissa tarkkuus ei ole kuitenkaan aina toivotunlainen.

Välimallin koneet ovat korkeudeltaan noin metrisiä, kun taas perinteiset omalla jalallaan lattialla seisovat pylväsporakoneet ovat useimmiten lähes miehenkorkuisia. Mitä korkeampi kone, sitä enemmän työskentelyvaraa on korkeussuunnassa. Kitasyvyyttä normaalikoneilla on noin 20 sentin molemmin puolin.

Pylväsporakoneen tarkkuuteen vaikuttaa valmistusmaan ohella muun muassa akselin ja kartion paksuus. Kartion tulee olla vähintään MK2, mieluummin MK3, jotta se olisi riittävän tukeva. Moottoritehoa pylväsporakoneelta ei vaadita älyttömästi, vaan jo 700-wattinen moottori riittää tuottamaan oikeilla välityksillä suuriinkin porauksiin riittävän väännön.

Yksityiskäyttöön ostetuissa pylväsporakoneissa kierrosnopeuksia vaihdellaan yleensä manuaalisesti, eli hihnojen paikkoja muuttamalla. Mekaanisella vaihdelaatikolla varustettujen mallien hinta on moninkertainen remmitoimintaisiin porakoneisiin verrattuna.

Kunnollinen ruuvipuristin on pakollinen lisävaruste pylväsporakoneen käyttäjälle. Erityistä tarkkuutta vaativiin töihin kannattaa lisäksi hankkia ristisyöttöpöytä, jolla reiän saa kohdistettua tarkkaakin tarkemmin kohdalleen.

Tuotemerkkejämme

Huvema
Scantool
Titan

Meiltä myös istukat, kartiokarat, koneruuvipuristimet, ristisyöttöpöydät ja tarvikkeet muihinkin merkkeihin!