Poravasarat


Poravasara on paras työkalu niin kiven, tiilen kuin betoninkin poraamiseen. Sen porausnopeus ja –kapasiteetti on moninkertainen verrattuna vastaavan kokoiseen iskuporakoneeseen, vaikka se ulkoisesti saattaisikin näyttää lähestulkoon samalta koneelta.


Poravasaroissa isku saadaan aikaiseksi paineilmamännällä, kun tavallisissa iskuporakoneissa mekanismina on yksinkertaisesti toisiaan vasten hankaavat iskuosat. Poravasaroissa pneumatiikka tekee työt pitkälti poraajan puolesta: poratessa konetta ei tarvitse painaa kuin kevyesti.


Poravasarat eroavat tavallisista porista myös teriensä perusteella. Pienimpiin poravasaroihin kiinnitysjärjestelmäksi on vakiintunut SDS+ ja isoimmissa koneissa on käytössä yleensä järeämpi SDS-MAX.


Tavalliset poranterät eivät siis käy poravasaroihin. Monet nykyajan poravasarapaketeista tosin sisältävät myös muun poraamisen mahdollistavan tavallisen istukan, joka on helppo vaihtaa SDS-istukan tilalle.


Kuten porakoneita, myös poravasaroita on erilaisia ja –kokoisia eri tarkoituksiin. Pienimmät poravasarat, eli reilun kahden kilon painoiset ja tehoiltaan 600-700-wattiset koneet, ovat sopivia esimerkiksi sähkö- tai kalusteasentajille. Niillä saa porattua nopeasti ja näppärästi proppureiät seiniin.


Monipuolisempi valinta on puolestaan kolmikiloinen ja tuhatwattinen vasara, joka korvaa samalla muut käytössä olleet porakoneet. Kunnon koneella syntyy esimerkiksi laiturinkiinnityksessä tarvittava 25mm:n reikä kallioon. Poravasara, jota voi käyttää kiviporauksen lisäksi myös piikkaukseen tai isompien puureikienkin tekoon, on tärkeä työkalu maatilalle, remontoijalle tai rakentajalle.


Piikatessa terä ei pyöri, vaan pelkästään iskee. Konetta hankittaessa onkin syytä miettiä, onko piikkausominaisuudelle käyttöä? Kiviseinän purkamisessa vaaditaan jo järeämpää konetta, mutta kaakelien irrotus tai lattiarailon teko onnistuu pienemmälläkin piikkaavalla poravasaralla.


Järeimmät poravasarat ovat jopa yhdeksänkiloisia. Pelkkiä piikkausvasaroita löytyy jopa vielä isommassa kokoluokassa. Poravasaroita on saatavana myös akku- ja polttomoottorikäyttöisinä.


Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Flex
Hitachi
Kango
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Panasonic
Protool
Ryobi
Skil