PORANTERÄT


Poranterät puulle

Puuporat vetävällä kierrekärjellä

Auger- tai Lewis-pora, eli kierrepora vetävällä kierrekärjellä on perinteisin puuporamalli. Se on nopea ja tehokas pora kaiken puun poraamiseen ja oikea valinta esimerkiksi hirsiporaukseen tai syviin läpivientireikiin.

Pora pureutuu puuhun vetokärjen ansiosta, ilmava kierre poistaa lastun tehokkaasti ja kuusikulmainen kiinnityskara pitää terän napakasti istukassa.

Varasto-ohjelmaamme kuuluvat halkaisijaltaan 6-40mm ja pituuksiltaan 200-600mm porat, mutta saatavilla myös isompiakin kokoja. Pieneen ja tarkkaan poraukseen tai upotukseen vetäväkärkinen terä voi olla liiankin raju pora – näihin tehtäviin soveltuukin paremmin oksa- ja tappiporat.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Tapitusterät

Tapitusterä on toinen perinteinen puulle tarkoitettu kierreporamalli. Vetävän kierrekärjen sijaan siinä on lyhyt piikkikärki. Kärjen ansiosta se pysyy metalliporaa paremmin porauslinjassaan ja on myös helpompi kohdistaa oikeaan aloituspaikkaan.

Poratyyppi on edullinen ja soveltuu siistiin ja tarkkaan poraamiseen kaikenlaiseen puuhun, levyihin ja muoviin. Tapitusterän nimi tuleekin siitä, että poraa käytetään muun muassa puutapitukseen.

Porat ovat lieriövartisia, eli pienissä terissä varren paksuus on sama kuin poran halkaisijakin, isoimmissa terissä kiinnitysosa on ohennettu sopimaan joko 10mm tai 13mm istukoihin.

Pienimmät puuporanterät ovat halkaisijaltaan 2mm. Pieniä kokoja saatavana myös osamilleittäin: esim. 2,5mm tai 9,5mm.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Varastossamme on millin välein kaikki puuporakoot 2-28mm, ja siitä isommat yleensä muutaman millin välein. Kauttamme saatavana myös kaikki muut koot.

Oksaporat

Oksa- eli saranapora on suosittu poratyyppi, jota käytetään niin upotuksiin kuin läpiporauksiinkin. Sillä saa tehtyä tarkan, siistin ja tarvittaessa suurenkin reiän puuhun ja levyihin. Mallin etuna on myös hyvin lyhyt piikkikärki, eli upotukset saa tehtyä lähes tasapohjaisiksi.

Perinteisiin kierreporiin nähden laadukkaatkin oksaporat ovat varsin edullisia. Pituudeltaan oksaporat ovat useimmiten 90mm, eivätkä poista purua reiästä kierreporien tavoin, joten syviin porauksiin ne eivät sovellu.

Koska poratyyppi ei ole itsestäänvetävä, on se etenkin isoimmissa koossa parhaimmillaan kiinteällä koneella (pylväspora, porateline tai puusorvi) käytettynä.

Varasto-ohjelmassamme mm. seuraavat oksaporakoot:

6, 8, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 19, 20, 22, 23, 25, 26, 28, 30, 32, 34, 35, 36, 38, 40, 44, 48, 48, 50, 54 ja 60mm.

Toimitamme tilauksesta niin välikokoja kuin suurempiakin oksaporia. Poratuulesta myös kovametalliset oksaporat vaativiin tarpeisiin.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Selfeed-porat

Amerikkalaisen Milwaukeen kehittelemät ja valmistamat Selfeed-porat ovat oksaporien paranneltuja painoksia. Monipuolinen poratyyppi on myös yksi Poratuulen suosituimmista tuotteista: käyttäjiä ovat niin rakentajat, sähkö- ja putkimiehet kuin puunsorvaajatkin.

Selfeed on tehokas poratyyppi esimerkiksi koville puille, syviin upotuksiin ja läpivienteihin itsestään vetävän (ja tarvittaessa irrotettavan ja vaihdettavan) kierrekärjen ansiosta. Sisäpuolinen tuplaleikkuu poistaa purua ja tekee siistin porausjäljen.

Erittäin suosittu ja suositeltu terämalli esimerkiksi hirsiporauksiin käsikäyttöisillä sähkö- ja akkuporakoneilla. Jatkovarren kanssa käyttökohteita ovat esimerkiksi putkien läpiviennit seinistä.

Selfeed-poria on saatavana seuraavilla halkaisijoilla:

25, 28, 32, 35, 38, 44, 50, 54, 57, 65, 76, 92 ja 116mm.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


3D-porat3D-pora on puolestaan toinen perinteisestä oksaporasta modifoitu ”paranneltu painos”. Poratyyppi on periaatteessa saranapora, johon on lisätty vielä uusi ulottuvuus. 3D-pora leikkaa pohjan lisäksi myös sivuilta, eli niillä voidaan porata tai jyrsiä myös muuhunkin kuin syvyyssuuntaan pitkää reikää puuhun.

Suosittuja käyttökohteita 3D-porille ovat muun muassa upotukset johdotuksille ja lukoille. Poratyyppiä voi hyödyntää myös kaikessa muussa epäsäännöllisen muotoisia reikiä vaativassa poraamisessa: esimerkiksi entisöijät hyödyntävät poraa liitosten teossa.

Terässä on lyhyt piikkikärki tarkan poraamisen mahdollistamiseksi ja se soveltuu luonnollisesti oksaporan tavoin myös normaalin poraamiseen kaikilla porakoneilla.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Lapioporat

Lapio-, eli lattapora on edullisin terämalli halkaisijaltaan isojen puureikien poraamiseen. Se on litteän mallinen terä pitkällä piikkikärjellä. Pitkä, hiottu kärkipiikki takaa terän tarkan kohdistamisen.

Lapioporalla reikä syntyy nopeasti mutta porausjälki ei ole yhtä siisti kuin kalliimmilla terätyypeillä. Lapioterät soveltuvat parhaiten esimerkiksi lankun tai lastulevyn läpiporaukseen, lukkojen asentamisiin sekä muihin upotuksiin.

Saatavana koot: 8, 10, 12, 13, 14, 16, 18, 19, 20, 22, 24, 25, 26, 28, 30, 32, 36 ja 38mm – kaikkien pituus 160mm (saatavana myös jatkovarsi). Osassa teristä näppärästi ruuvinvääntimiinkin sopiva ¼" HEX-kara.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Siirtoporat

Siirto-, eli säätöpora on kätevä poratyyppi silloin, kun tarvitsee porailla eri kokoisia reikiä puuhun ja levyihin. Satunnaiseen tarpeeseen ei siis ole välttämätöntä hankkia pakkia täyteen poranteriä, vaan yhdellä siirtoporallakin voi pärjätä.

Siirtoporassa porattavan reiän halkaisijaa voidaan vaihdella säädettävän teräosan ansiosta. Terä on näppärä käyttää (halkaisijan lukitus ruuvilla) ja monipuolisuutensa huomioiden laadukaskin pora on suhteellisen edullinen. Tarkkuudessa se ei tosin luonnollisestikaan pärjää vertailussa kiinteisiin yhden koon poranteriin.

Terässä on lyhyt keskipiikki tarkkaan kohdistamiseen ja kuusiokulmainen kiinnitysvarsi. Parhaimmillaan siirtoporat ovat upotusporaamisessa ja tarpeellisimpia esimerkiksi keikkahommia tekevien asentajien pakeissa.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Tulppaporat

Tulppa/tappipora ei ole mikään uusi keksintö, vaan puualan ammattilaiset ovat käyttäneet vastaavia teriä jo pitkään. Viime aikoina tulppaporat ovat kuitenkin löytäneet tiensä myös kotinikkarien verstaille, eikä syyttä!

Tulppaporat soveltuvat esimerkiksi oksakohtien paikkaamiseen tai ruuvikannan peittämiseen käytettävien tulppien ja paikkojen tekoon. Perinteisiä käyttökohteita ovat mm. portaat ja veneet. Poratuulen varasto-ohjelmassa olevilla tulppaporamalleilla voi valmistaa myös pitkiä puutappeja.

Poraus pylväsporakoneessa tai poratelineessä. Reikä tulppaa varten porataan esimerkiksi oksa/saranaporalla.

Varasto-ohjelmassamme seuraavat tulppaporakoot:

8, 10, 12, 13, 14, 15, 16, 18, 20, 22, 24, 25, 26, 28, 30, 32, 35, 36, 38, 40, 45, 50, 55 ja 60mm. Tilauksesta saatavana myös kovaan teollisuuskäyttöön ja kuluttavimmille materiaaleille tarkoitetut kovametalliset tulppaporat.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Senkkausporat ja –terät

Senkkausteriä käytetään pienten upotusten tekoon, eli yleisimmillään ruuvin kantojen upottamiseen. Tyypillisessä senkkausporanterässä on normaali puupora ruuvin esireiän porausta varten sekä kartion mallinen senkkausterä, joka tekee samalla kertaa upotuksen ruuvin kannalle.

Valikoimissamme on myös pelkkiä senkkausosia, eli kärki- tai kartioupottimia, syvyydenrajoituksella varustettuja senkkausteriä ja –poria, sekä kolmitoimisia senkkausporia. Myynnissä on niin porakoneisiin, ruuvinvääntimiin kuin käsikäyttöönkin soveltuvia malleja.

Kolmitoiminen terä poraa keskireiän ruuville, väljemmän reiän esim. ruuvin kierteettömälle osalle sekä senkkauksen ruuvinkannan upotukselle. Tällainen terä on hyödyllinen esimerkiksi kahden irrallisen kappaleen kiinnittämisessä yhteen.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Karmiporat

Karmipora poraa kaksi erikokoista reikää samalla kertaa millä tahansa tavallisella porakoneella. Esimerkiksi ikkuna- ja porrastöissä paljon käytetyssä karmiporassa irrotettavissa oleva sisempi pora on halkaisijaltaan yleensä 4-6mm ja isompi upotuspora 10-16mm. Sisemmän poran poraussyvyys on säädettävissä kiristysruuvilla.

Poratuulen varasto-ohjelmaan kuuluvat edulliset pikateräksiset 5/13mm, 5/14mm ja 5/15mm karmiporat. Toimitamme tilauksesta myös kovametallisia karmiporia vaativiin tarpeisiin sekä irrallisia tasoupottimia.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Onttoporat ja –taltat

Onttotalttaa/poraa käytetään neliskulmaisten reikien tekoon esimerkiksi huonekaluihin ja liitoksiin. Etenkin kalusteteollisuudessa työhön käytetään erillistä talttaporakonetta, mutta samoja teriä voi hyödyntää myös tavallisilla käsi- ja pylväsporakoneilla.

Poran ideana on paikallaan pysyvä onttotaltta, joka viimeistelee sisällään pyörivän normaalin puuporan jäljen neliöksi. Talttapora vaatii toimiakseen lisälaitteen, joka estää talttaosaa pyörimästä poranterän mukana. Laitteita on saatavana niin pylväs- kuin käsiporakoneisiinkin.

Onttotalttojen koot ilmoitetaan yleensä tuumissa. Kokoja on neljäsosatuumasta (6,4mm) tuumaan (25,4mm) saakka.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Kuksaporat ja muut erikoisterät puulle

Myymme myös muita erikoisporanteriä:

* erikokoisia kuksaporia, joilla voi porata pohjasta puolipyöreää reikää
* erikoispitkät ja ohuet poranterät esimerkiksi puukon kahvan läpiporaukseen
* jyrsinporat puun epäsäännölliseen poraamiseen ja reikien suurentamiseen

Näytä tuotteet verkkokaupastamme
Metalliporanterät


Varasto-ohjelmassamme metalliporia kymmenesosamilleittäin: alkaen halkaisijaltaan 0,3mm ja suurimmat 16mm sekä myös erikoispitkiä poria, kuten esimerkiksi 4x200mm. Saatavana myös muita kokoja.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Metalliporanterissä hinta ja laatu kulkevat usein käsi kädessä. Peruspora on valmistettu valssaamalla pikateräksestä (HSS-R) ja soveltuu mm. maksimissaan 800N/mm² vetolujuuksisen teräksen, valuraudan, muovin ja puun poraamiseen.

Hiomalla pikateräksestä valmistetut HSS-G -porat leikkaavat hiukan perusteriä paremmin ja ovat myös jonkin verran kestävämpiä. Niitä käytetään porattaessa terästä, valurautaa, seostettua sekä seostamatonta ainetta (kovuudeltaan enintään 900N/mm²) sekä muovia ja puuta.

Kovien aineiden, kuten esimerkiksi ruostumattoman tai haponkestävän teräksen, poraamiseen vaaditaan kuitenkin kobolttiporia. Kunnollisessa terässä kobolttipitoisuus on vähintään 8% ja se kestää koviakin lämpötiloja. Kobolttiporat olivat aiemmin varsin arvokkaita, mutta nykyään laadukkaita teriä saa jo muutamalla eurolla.

Isoja reikiä metalliin porattaessa käytetään usein avarrinta, eli niin sanottua kartio- tai porrasporaa. Niitä on lukuisia eri kokoja ja malleja, mutta pääidea on kaikissa sama: kartion muotoisella terällä voidaan suurentaa jo olemassa oleva reikä sen kokoiseksi kuin halutaan. Varastossamme erilaatuisia, –mallisia ja –kokoisia porrasporia – ja tilauksesta saatavana myös muita malleja.

Poranterät ruuvinvääntimiin

Näppärät akkuporakoneet ja –ruuvinvääntimet ovat korvanneet jo monessa hommassa perinteiset sähkökäyttöiset porakoneet. Ruuvaaminen onnistuu kyllä kaikilla, mutta entäs sitten poraaminen niillä malleilla, missä ei ole lainkaan perinteistä istukkaa?

Nou hätä! Valikoimistamme löytyy kattava valikoima suoraan neljäsosatuuman kuusiokiinnityksellä (1/4” HEX) olevia poranteriä sekä puulle että metallille. Teränvaihto on helppoa ja nopeaa ja terä on aina tarkasti keskellä.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Reikäsahat

Reikäsahalla, eli rasiaporalla, saadaan aikaiseksi siistit ja tarvittaessa isotkin läpireiät niin puuhun kuin metalliinkin. Riittävän hyvälaatuinen bi-metallireikäsaha puree jopa ruostumattomaan teräkseen.

Suosituimmillaan reikäsahat ovat porattaessa reikiä esimerkiksi putkille ja sähkörasioille. Upotuksiin tai kovin syviin läpivienteihin kuppiterä ei kuitenkaan sovellu, sillä kupin syvyys on 35mm.

Reikäsahajärjestelmässä pidin ja itse kuppiosa ovat erillisiä. Niinpä pidintä ei tarvitse ostaa kuin kerran ja erikokoisia reikäsahoja voi vaihdella käyttötarpeen mukaan. Reikäsaha on alunperin amerikkalainen keksintö, joten koot seuraavat enemmän tai vähemmän tuumamittoja, eikä aivan kaikkia millikokoja valmisteta.

Varasto-ohjelmassamme mm. seuraavat reikäsahakoot: 14, 16, 17, 19, 20, 21, 22, 24, 25, 27, 29, 30, 32, 33, 35, 37, 38, 40, 41, 43, 44, 45, 46, 48, 50, 51, 52, 54, 55, 57, 59, 60, 64, 65, 67, 68, 70, 73, 76, 79, 83, 86, 89, 92, 95, 98, 102, 105, 108, 111, 114, 121, 127, 140, 152, 160, 162, 168, 177 ja 210mm. Voit kysyä myös muita kokoja sekä erikoispitkiä malleja.

Saatavana on myös muita reikäsahatyyppejä. Edullisemmat peltiset reikäsahat puoltavat paikkaansa lähinnä silloin, kun tarvitaan vain muutama reikä, eikä jälki tai tarkkuus ole viimeisen päälle tärkeää. Metallin poraamiseen on omia kovametallihampaisia reikäsahoja, kuten myös keraamisille aineille.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Poranterät kivelle ja muille keraamisille aineilleKiven ja betonin poraukseen tarkoitetuissa iskuporanterissä on kovametallinen kärki. Iskuporakoneen terät ovat halkaisijaltaan 3-22mm ja pisimmillään jopa puolimetrisiä.

Laadukas terä soveltuu muun muassa tiilen, kaakelin, marmorin, betonin, laastin, laattojen, graniitin, onteloharkkojen, keraamisten aineiden ja luonnonkiven poraamiseen.

Suurimmat reiät koviin aineisiin kannattaa kuitenkin porata pneumaattisilla poravasaroilla, joille on omat teränsä erilaisella kiinnitysjärjestelmällä.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Kaakeliin poraaminen on hiukkasen kimurantimpaa, sillä tavallisella kiviterällä porattaessa vaarana on laatan hajoaminen. Tähänkin tarpeeseen löytyy oma teränsä.

Kaakeliporanterissä on nuolenterän mallinen kärki. Niillä voidaan porata siistejä reikiä niin lasiin, peileihin, kaakeliin kuin muihinkin keraamisiin aineisiin halkaisematta työstettävää kappaletta. Porattaessa ei käytetä iskua.

Valikoimissamme halkaisijaltaan 3, 4, 5, 6, 8, 10, 12, 14 ja 16mm kaakeliporat.
Näytä tuotteet verkkokaupastamme
Isompien reikien tekoon, esimerkiksi kaakeliin, käytetään kuppiteriä. Ne ovat reikäsahoja, joissa on joko timantti- tai kovametallipala tai –rouhetta, mikä mahdollistaa keraamisten aineiden poraamisen.

Kuppiteriä on saatavana runsaasti erilaatuisina, –kokoisina ja –mallisina.

Poravasaroilla käytetään useimmiten kovametallihampaisia kruunuporia, joilla porataan iskun kanssa esimerkiksi tiiliseinää.

Tavallisissa porakoneissa käytettävät rouhepinnoitetut kuppiterät sopivat puolestaan esimerkiksi laattojenkin siistiin ja turvalliseen poraamiseen.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Lisäksi saatavana on myös multiporanteriä, joiden ideana on se, että yhdellä ja samalla poranterällä voidaan porata niin puuta, metallia kuin kiveäkin. Monikäyttöterissä on kovametallikärki, mutta iskuporanteristä poiketen niillä porataan pyörivällä liikkeellä ilman iskua.

Multiporanteriä on saatavana halkaisijaltaan 3-12mm ja ne sopivat ensisijaisesti tarkoituksiin, jossa halutaan porata yhdellä kertaa usean materiaalin läpi, esimerkiksi levypintaiseen kiviseinään.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Terät puusepänteollisuuteen

Poratuulesta myös laadukkaat terät puusepänteollisuuteen. Pitkänreiänporat, monikaraporanterät, CNC-porat ja -jyrsimet...

Meiltä halkaisijaltaan jopa 0,1mm olevat mikrojyrsinterät. Ota yhteyttä ja pyydä tarjous.

Poranteräsarjat

Myynnissä myös valmiita poranteräsarjoja eri materiaaleille:
Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Muut terät ja tarvikkeet porakoneisiin

Poratuulesta myös laaja valikoima erilaisia porakoneiden lisävarusteita, kuten esimerkiksi poratelineet, ohjaimet, hioma-alustat ja -pyöröt, pumput, jyrsinterät, pyörivät viilat, raspit ja karalaikat...

Selaa verkkokauppamme laajaa valikoimaa:

* Ohjaimet, istukat, raspit ja muut tarvikkeet

* Hiomatarvikkeet porakoneille

Tuotemerkkejämme

Poranterämerkkejämme ovat mm:

- AEG
- Fisch
- Famag
- Milwaukee
- Star-M
- Tamo
- Wilpu
- Wolfcraft