Pistosahat


Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Pistosaha, eli kuviosaha, on oiva työkalu muoto- ja kuviosahauksiin. Se on myös helppokäyttöinen saha esimerkiksi laudan katkaisuun. Pistosahoilla voidaan sahata melkein mitä tahansa: puuta, metalleja ja jopa keraamisia materiaaleja.

Sankakahva tai runko-otemalli

Pistosahoja on käytännössä kahta eri mallia: ammattilaiset suosivat tukevaa runko-otemallia, kun taas perinteinen sankakahvainen malli on monille tutuin ja käteen sopivin. Markkinoilla on myös eräänlaisia välimalleja, joissa sahaa voi pitää kiinni joko kahvasta tai rungosta.

Sankakahvaisissa koneissa moottori on kahvan alapuolella. Tällainen kone sopii kaikkien käteen, mutta ei välttämättä ahtaisiin ja tarkkoihin paikkoihin.

Runko-otemallissa moottori on kahvan sisällä. Kone on silloin reilusti matalampi ja sillä on helpompi sahata esimerkiksi levyn alapuolelta. Tällainen kone on kuitenkin usein painavampi kuin sankakahvainen kone ja joidenkin sahaajien käsiin runkokahva on liian paksu.

Heilurista huima hyöty

Kunnollisessa pistosahassa tulee olla vähintään 400-wattinen moottori, heiluritoiminto, nopeuden säätö, asiallinen teräntuenta sekä teräpöydän kallistus. Laadukkaan peruskoneen saa jo alle sadalla eurolla.

Tehokkaimmissa pistosahoissa moottori voi olla jopa 800-wattinen. Ne on tarkoitettu raskaaseen ammattikäyttöön. Pistosahoja on saatavina myös akkukäyttöisinä.

Terän heiluriliike on tärkeä ominaisuus etenkin paksumpia materiaaleja sahattaessa. Sen ansiosta terä liikkuu pisto-liikkeen lisäksi myös eteen ja taakse. Se nopeuttaa sahaamista, vähentää työntövoiman tarvetta ja auttaa myös purunpoistossa. Nopeudensäätö on puolestaan tarpeellinen, mikäli aikoo sahata erilaisia materiaaleja.

Terät ja tarvikkeet

Pistosahoihin on saatavilla niin sivu- kuin ympyräohjaimia. Pienten kappaleiden tarkkaa sahaamista varten pistosahan voi myös kiinnittää ylösalaisin sahapöytään, kunhan huolehtii turvallisuudesta.

Konetta hankittaessa kannattaa selvittää, millainen terän kiinnitys sahassa on. Osa merkeistä ei käytä yleistä kiinnitysmallia, jolloin terien löytäminen niihin voi olla vaikeampaa. Pistosahan terät ovat varsin edullisia, joten tylsillä terillä ei kannata sahailla. Teriä on saatavilla kaikkiin käyttötarkoituksiin: niin eri materiaaleille kuin sahausjäljellekin.

Näytä terät ja muut tarvikkeet verkkokaupastamme

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Fein
Festool
Hitachi
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Ryobi
Skil