PAKAT


Puunsorvaus on muuttunut viime vuosina. Entisaikaan sorvaaminen oli lähinnä kärkivälisorvausta, jolloin sorvattava kappale on kiinni molemmista päistään.

Nykyään suurin osa sorvauksesta on kuitenkin ontelosorvausta, jolloin kappale voi olla kiinni vain toisesta päästään. Tällöin pakka on monesti helpoin, käytännöllisin ja turvallisin kiinnitystapa. Kunnollinen nelileukapakka kuuluukin tätä nykyä sorvaajan perusvarusteisiin.

Kunnollinen pakka on nelileukainen ja keskittävä: kaikki leuat liikkuvat siis samassa tahdissa kiristettäessä. Oikein tehtyyn pakkaan puun voi puristaa kiinni sekä sisä- että ulkopuolelta.

Pakkoihin on saatavana erilaisia leukoja. Perusleuat ovat niin sanottua lohenpyrstömallia, jolloin puu kiinnittyy tukevasti pakkaan. Leukojen pitää olla myös riittävän leveät, etteivät ne jätä pahoja jälkiä puuhun. Siksi metallisorvin pakka ei sovellu puun sorvaukseen.

Pakka kiinnitetään suoraan sorvin etupään akselille. Akselin halkaisija ja kierre vaihtelee merkeittäin. Yleisimmät kiinnityskierteet ovat 33mm, 1” ja 3/4” – joihin kaikkiin on saatavana pakkoja. Kiinnitys sorviin on paras mahdollinen, jos kierre käy suoraan sorvin akselille, mutta myös hyvin tehty kierreadapteri toimii.

Kiristysavaimia on erimallisia. Paras kiristysavain on T-mallinen nelikulma-avain. Joissakin pakoissa käytetään poraistukan mallista avainta ja toisissa on kaksi vääntötappia.

Tuotemerkkejämme

Huippulaadun Robert Sorby Patriot -nelileukapakat nyt saatavilla myös Suomesta! Tutustu myös muuhun tarjontaamme verkkokaupassamme!