PAINEILMANAULAIMET


Paineilmanaulaimet ovat syrjäyttäneet perinteisen mies ja vasara –mallin lähes kokonaan jo pienilläkin rakennustyömailla. Omakotitalorakentajan tai –remontoijankin kourissa naulain on tätä nykyä enemmänkin sääntö kuin poikkeus. Erilaisia naulainmalleja on lukuisia, joista runko- ja viimeistelynaulaimet kuuluvat rakentajan vakiokalustoon.

Runkonaulaimet ampuvat noin kolme milliä paksuja ja yleensä 50-90mm pitkiä nauloja. Runkonaulaimet sopivat runkotöihin, ruodelaudoitusten tekemiseen, betonilaudoituksiin, ulkovuorien kiinnityksiin ja muihin vastaaviin töihin. Erikoistöitä varten markkinoilla on vielä järeämpiäkin malleja.

Viimeistelynaulaimia käytetään kevyempiin töihin, kuten esimerkiksi panelointiin ja listoitukseen. Myös naulat ovat pienempiä: pienikantaisia, paksuudeltaan yleensä 1,2-1,8mm ja pituudeltaan 15-62mm. Kunnollinen viimeistelynaulain ampuu tarkasti ja siististi, eikä halkaise listaa tai jätä siihen rumaa jälkeä.

Runkonaulaimet ovat useimmiten vinolipasnaulaimia, eli myös niissä käytettävät naulat ovat vinosti kammassa. Vinouskulma vaihtelee merkeittäin, joten eri merkkien naulat eivät ole välttämättä yhteensopivia keskenään.

Viimeistelynaulaimia on puolestaan sekä suoralla että vinolla lippaalla. Myös niissä naulojen mitat vaihtelevat merkkikohtaisesti.

Myynnissä on myös tiettyihin käyttötarkoituksiin suunniteltuja naulaimia. Niin sanottu välimallin naulain ampuu hiukan ohuempaa naulaa kuin runkonaulaimet ja on suosittu malli laudoitus- sekä ulkovuorausnaulaamiseen.

Kattohuopanaulaimessa naulan kanta on puolestaan tavallista suurempi. Rumpumallisen naulaimen lippaaseen mahtuu puolestaan huomattavasti enemmän nauloja kuin vinolipasmalleihin.

Varsinaisten naulaimien lisäksi saatavilla on iso valikoima erilaisia hakaspyssyjä, jotka siis ampuvat naulan sijasta erileveyksisiä ja –pituisia hakasia. Niitä käytetään niin pakkausteollisuudessa, verhoiluissa kuin rakennustöissäkin esimerkiksi pahvin, huovan, tuulensuoja- ja välikatemuovien, paneelien ja kevyiden levyjen kiinnittämiseen.

Pääsääntöisesti hakasnaulaimella ei voi ampua nauloja, eikä naulaimella hakasia. Markkinoilla on kuitenkin myös yhdistelmämalleja, joihin sopivat niin naulat kuin hakasetkin.

Sähkökäyttöiset naulaimet kilpailivat kotikäyttäjien markkinoilla tiiviisti vielä 1990-luvulla, mutta ovat sittemmin väistyneet syrjemmälle paineilmanaulainten ja -kompressorien hintojen laskettua. Sähkökäyttöisten naulainten ja nitojien haittapuolena on heikko teho. Pieniin kiinnitystarpeisiin sähkötoiminen yhdistelmänaulain voi kuitenkin olla edelleenkin sopiva työkalu.

Sen sijaan muilla kuin paineilmalla toimivat naulaimet ovat yleistyneet vahvasti viime vuosina. Yhä useammalla rakennustyömaalla käytetään tätä nykyä joko akku- tai kaasukäyttöistä naulainta, joiden molempien etuja on se, ettei erillistä kompressoria tarvita. Paineilmaletku ei tällöin pyöri jaloissa pahassakaan paikassa naulattessa ja koneita voi käyttää myös työmailla, joilla ei ole sähköä – kuten esimerkiksi kesämökillä.

Markkinoilla olevat akkunaulaimet ovat toimivimpia viimeistelynaulaamiseessa. Sen sijaan kaasutoimisia impulssinaulaimia käytetään laajalti myös runkotöissä. Näiden laitteiden iskuvoima saadaan aikaiseksi räjähtävän kaasun avulla. Myös kaasunaulaimissa on akku, jonka antamasta kipinästä kaasu syttyy ja täyttää sylinterin jokaisen naulan jälkeen.

Kaasukäyttöiset naulaimet ovat jonkin verran vastaavia paineilmanaulaimia kalliimpia osto- ja käyttökustannuksiltaan, ellei kompressorin hankintaa huomioida.

Halvimmillaan paineilmanaulaimia saa tänä päivänä jopa parilla kympillä. Poratuuli kehottaa kuitenkin etenkin runkonaulaimen hankkijaa satsaamaan kerralla laatuun, vaikka merkkinaulainta ostaessa yksityishenkilö kirpaisun lompakossaan tuntisikin. Kunnollinen naulain on luotettava, kestävä ja ennen kaikkea turvallinen käyttää.

Kovaan työhön suunnitellulla koneella voi ampua satojatuhansia nauloja ilman huoltotarvetta ja käytetyille merkkituotteillekin riittää rutkasti kysyntää - jos naulaimesta raaskii luopua rakennusprojektin päätyttyä. Halvoissa malleissa esimerkiksi iskuri saattaa kulua jo lyhyenkin käytön aikana, eikä varaosia ole saatavilla. Myöskään iskuteho ei aina riitä kovaan puuhun naulattaessa.

Paineilmanaulainta käytettäessä on muistettava, että käsissä on todella vaarallinen työväline. Naula lävistää jalkaterän siinä missä lankunkin, mikäli käyttäjä ei ole huolellinen.

Yleisimmin vahinkoja sattuu, kun naula tulee kiinnitettävän kappaleen läpi käteen tai varmistin osuu tahattomasti kenkään. Liipaisimen ollessa pohjassa naula lähtee välittömästi ja lopputuloksena on matka terveyskeskukseen laudanpätkä jalassa. Sellaista naulainta ei tule käyttää, missä varmistimet tai muut turvalaitteet eivät ole asianmukaisia.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy naulaimia seuraavilta laatuvalmistajilta:

Senco
Testo


Toimitamme naulat, varaosat ja tarvikkeet myös muihin laatumerkkeihin!