NAULAT JA HAKASET


Useimmat paineilmanaulainten valmistajat suosittelevat – tai joskus jopa vaativat takuuehdoissaan – että laitteissa käytetään vain valmistajan omia merkkinauloja, vaikka markkinoilta löytyisi edullisempiakin vaihtoehtoja. Suositus ei ole pelkkää markkinointipuhetta, sillä nauloissa on eroja.

Moni käyttäjä lähettää koneensa huoltoon vain saadakseen tietää, että koneessa on käytetty vääriä nauloja. Pieni säästö naulojen hinnassa ei välttämättä kannata, jos jokaisen kamman kohdalla joutuu irrottelemaan jumiin jäänyttä naulaa koneesta. Lisäksi esimerkiksi iskuri voi vaurioitua, jos se osuu vaikkapa kahteen naulaan kerrallaan.

Eri valmistajat käyttävät paksuudeltaan, vinoudeltaan kannaltaan ja sidonnaltaan erilaisia nauloja. Yleisimmin vinolipasnauloissa käytetään kuitenkin lähinnä 22-asteisia muovisidosnauloja ja 34-asteisia teippisidosnauloja. Merkkikohtaisten erojen lisäksi valinnanvaraa löytyy käyttötarkoituksen mukaan. Eri pituuksien lisäksi valittavana on eri materiaaleja ja pintoja.

Sisätiloissa käytettäviltä nauloilta ei vaadita ruostesuojausta ja ne ovatkin naulamalleista edullisimpia. Sen sijaan ulkona tai kosteissa tiloissa käytetään sinkkipintaisia galvanoituja nauloja. Sähkösinkitty naula on hieman halvempi kuin kuumasinkitty, mutta kuumasinkityn pinta on karkeampi ja korroosionkestävyys parempi.

Nykyisin myynnissä olevaan kyllästettyyn puuhun tulee käyttää ruostumattomasta teräksestä valmistettua naulaa, sillä puussa olevat kemikaalit syövyttävät galvanoidutkin naulat esimerkiksi mökkilaiturista pahimmillaan jo muutamassa vuodessa.

Naulan pinta vaikuttaa puolestaan sen pitävyyteen. Sileissä nauloissa pitävyyttä parannetaan liimaisella kärkiosalla. Liima auttaa myös naulan uppoamista puuhun. Karheilta tuntuvien kampanaulojen pitävyys on kuitenkin sileitä kilpakumppaneitaan parempi, koska niiden pinnat on poikittaisuritettu.

Hakasissa eri merkki- ja malliviidakko on vielä naulapuoltakin tiheäkasvuisempi. Hakasen leveyden lisäksi myös langan paksuus ratkaisee ja hakaset ovatkin usein mallikohtaisia. Eripituisia hakasin on kuitenkin saatavilla kaikkiin merkkikoneisiin.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy naulat ja hakaset muun muassa seuraavilta valmistajilta:

  • Senco
  • H&H
  • Paslode