MUUT PUUNTYÖSTÖKONEET


Yhdistelmäkoneet

Yhdistelmäkoneiksi kutsutaan laitteita, joissa on useita eri toimintoja. Yleisimmin näissä koneissa on pöytäsirkkeli, oiko- ja tasohöylä, alajyrsin sekä toisinaan myös pitkänreiänporauslaite.

Paremmissa malleissa jokaiselle koneelle on oma moottorinsa. Se lisää käyttömukavuutta huomattavasti verrattuna yksimoottorisiin malleihin, joissa joutuu vaihtamaan vetohihnan paikkaa vaihdettaessa työskentelykonetta.

Koneiden moottoritehot, sahaus- ja höyläyskapasiteetit sekä muut ominaisuudet vaihtelevat suuresti mallin ja merkin mukaan. Yhdistelmäkoneita on saatavana kaikkiin käyttötarkoituksiin: niin kotinikkarille, kouluille kuin teollisuudenkin käyttöön.

Kunnollinen yhdistelmäkone ei välttämättä tule merkittävästi halvemmaksi kuin jos ostaisi kaikki koneet erikseen. Etuna on sen sijaan se, että kone mahtuu huomattavasti pienempään tilaan kuin kaksi tai kolme erillistä puuntyöstökonetta.

Lehti-, eli kuviosahat

Sähkökäyttöinen lehti-, eli kuviosaha on tarkoitettu ohuiden kappaleiden tarkkaan sahaukseen. Lehtisahaa käytetään useimmiten puun, vanerin ja erilaisten levyjen sahaamiseen, mutta se sopii myös muun muassa muovin ja kevytmetallien sahaukseen.

Lehtisahan terät ovat kapeita, joten sahalla voi tehdä jyrkkiäkin mutkia. Tiheähampaisilla terillä myös jälki on erittäin hyvää.

Lehtisaha sopii esimerkiksi palapelien tekoon. Se on myös suhteellisen turvallinen työkalu lastenkin käytettäväksi, sillä terä on koko ajan samalla paikalla näkyvissä ja kappaletta ohjataan rauhallisesti terää vasten.

Kunnollisessa lehtisahassa on tukeva ja riittävän iso pöytä, nopeudensäätö eri materiaaleja varten sekä viivan puhtaana pitävä puhallin.

Teräkiinnityksissä on usein merkkikohtaisia eroja, joten konetta hankittaessa kannattaa varmistua siitä, että teriä on jatkossakin helposti saatavilla. Kapeat terät menevät helposti katki, mutta toisaalta taas lehtisahan terät ovat edullisia.

Tuotemerkkejämme


Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

Metabo
Proxxon
Scheppach