MUUT SäHKö–KONEET


Liitoskoneet

Puusepillä on ollut käytössään erilaisia liitoskoneita jo pitkään, mutta vähitellen ne ovat kasvattaneet suosiotaan myös nikkaroijien keskuudessa.

Liitoskoneella saadaan huomattavasti puutappiliitosta kestävämpi ja tarkempi liitos – ja vieläpä paljon helpomminkin. Liitoskoneilla voidaan tehdä liitoksia myös lastulevyihin.

Liitoskoneissa hyödynnetään usein kulmahiomakoneen runkoa. Keulapää on kuitenkin erilainen: moottori pyörittää liitospalojen paksuista terää, jolla saadaan tarkka ura paloille.

Säädettävän kelkan ansiosta koneella voidaan tehdä niin suoria liitoksia kuin 45 tai 90 asteen kulmaliitoksiakin. Koneella voidaan myös jyrsiä uraa vanerille tai kovalevylle esimerkiksi laatikon pohjaan.

Yleisin liitoskonetyypeistä tunnetaan sveitsiläisen kehittäjänsä mukaan Lamellona. Lamello-liitospalat ovat ovaalin muotoisia ja niitä on kolmea eri kokoa. Markkinoilla on myös tapituskoneita sekä kilpailevia liitosjärjestelmiä, joissa käytetään erimuotoisia paloja.

Poratuuli Oy myy koneiden ja varaosien lisäksi myös liitospalat: tuhannen palan laatikoiden lisäksi myös pienemmissä erissä.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Kaapimet ja kaiverruskoneet


Kaiverruskoneet, eli sähköiset taltat ovat etenkin puunveistäjien suosiossa. Ne korvaavat monessa työssä perinteisen taltta, vasara ja lihasvoimat -metodin.

Talttakoneet ovat normaalisti varsin pienitehoisia, eikä suurten puumäärien poisto onnistu niillä. Eri merkeillä on kuitenkin erikokoisia koneita. Joitain niistä voi käyttää myös esimerkiksi maalin- tai tapetinkaapimiseen.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Monitoimisahat

Alun perin Feinin kehittelemä monitoimisaha Multimaster muistuttaa ulkoisesti kärkihiomakoneita. Se myös toimii kärkihiomakoneena: mutta lisäksi monena muunakin.

Monitoimisahalla voi sahata tarkasti niin puuta, muovia, keraamisia aineita kuin metalliakin. Se on tarkka, siisti ja helppokäyttöinen kone, jonka avulla moni työläs vaihe jää historiaan.

Se soveltuu sahaamiseen muun muassa ahtaissa paikoissa: lattia- ja kattolistoille, laminaattilattioissa- ja tasoille, entisöintiin, veneen kunnostukseen...

Sahoja on saatavana myös akkukäyttöisinä. Niiden kapasiteetti on kuitenkin suhteellisen vaatimaton ja ne soveltuvat vain lyhytkestoiseen työskentelyyn.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme
Ruuvinvääntimet

Sähkökäyttöiset ruuvinvääntimet ovat menettäneet asemiaan akkukoneiden yleistyessä, mutta ovat edelleenkin tärkeitä työkaluja isoissa ruuvausurakoissa, kuten rakennustyömailla ja kalustetehtailla.

Ruuvinvääntimet muistuttavat ulkoisesti porakoneita, mutta poraistukan tilalla on syvyydenrajoittimella varustettu ruuvikärki. Syvyydenrajoitin on ehdoton varuste etenkin seinälevyjä kiinnittäessä.

Ruuvinvääntimiä on saatavilla myös automaattikäyttöisinä. Niissä ruuvia ei tarvitse itse asettaa paikalleen, vaan kone syöttää sen itse valmiiksi. Näissä koneissa käytetään nauhaan sidottuja ruuveja. Nauharuuvareita myydään sekä sähkö- että akkukäyttöisinä.

Markkinoilla on myös sähkökäyttöisiä mutterinvääntimiä, joihin saadaan hurja vääntömomentti (jopa 400Nm) iskutoiminnolla.

Levyleikkurit ja –meistimet

Levyleikkureita ja meistimiä, eli nakertajia, käytetään peltitöissä.

Levyleikkurit ovat käytännössä sähköistettyjä peltisaksia - tosin leikkuunopeus ja -tarkkuus on huomattavasti käsityötä parempi. Levyleikkureilla
työstetään useimmiten 1-3mm paksuista peltiä, tai muuta ohutta metallilevyä.

Levyleikkuri soveltuu hyvin pitkien leikkausten tekoon, mutta ei jyrkkään mutkitteluun tai profiilipeltien työstöön. Näihin hommiin oikea kone on sen sijaan levymeistin, joka nakertaa työstettävästä levystä pieniä siivuja. Leikkausjälki nakertajalla on muutaman millin levyinen.

Levymeistin on -leikkuria monipuolisempi, mutta hitaampi käyttää. Sitä on saatavana myös akkukäyttöisenä.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme


Kiillotuskoneet

Kiillotuskoneet muistuttavat ulkonäöltään usein joko kulma- tai epäkeskohiomakonetta. Erona on kuitenkin pienet kierrokset ja tasainen pyöriminen, joiden ansiosta jälki on hyvää eikä vaha pala kiillotettavaan kappaleeseen.

Kunnollisessa kiillotuskoneessa pyörimisnopeus on pudotettu mekaanisesti vaihteistolla, jolloin koneen moottori kestää kovankin kuormituksen.

Kiillotuskoneita on saatavana eri kokoisina. Yleisimpiä ovat 150 tai 180mm aluslautasella olevat mallit, joihin on myös helpoin löytää lisätarvikkeita. Kiillotuskoneissa käytetään erilaisia kiillotuslaikkoja: esimerkiksi lampaanvillaisia, huopia ja erilaisia vaahtomuoveja.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Suorahiomakoneet

Suorahiomakonetta käytetään lähinnä metallintyöstöön. Kone on nopeakierroksinen (noin 20.000-30.000 rpm) ja pitkänmallinen, jolloin se mahtuu ahtaisiinkin rakoihin - toisin kuin esimerkiksi kulmahiomakone. Suuren kierrosnopeutensa johdosta se ei kuitenkaan sovi työskentelyyn isoilla laikoilla.

Suorahiomakoneissa käytetään lähinnä keraamisia karalaikkoja, joita on saatavana runsaasti eri kokoisina ja mallisina sekä erilaisiin käyttötarkoituksiin. Käyttötarkoitukseen sopivalla kivellä voi esimerkiksi hioa ruosteita pois tai vaikkapa avartaa jotain reikää.

Suorahiomakoneita on saatavana sekä paineilma- että sähkökäyttöisinä.

Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Sekoituskoneet

Hirsiporaamisen ohella juuri laastinsekoittaminen on yleisin tapa polttaa porakone. Tavallisen porakoneen vääntö riittää pienillä kierroksilla usein kovaankin rasitukseen, mutta moottori ei tuuletu, kun nopeus on pudotettu elektronisesti.

Vääntöä vaativiin tehtäviin suunnitelluissa sekoituskoneissa kierrokset on pudotettu mekaanisesti, eli vaihteistolla.

Sekoituskoneet ovat myös useimmiten erimallisia kuin perinteiset porakoneet, koska työskentelyasentokin on niillä usein erilainen. Ne ovat myös paremmin suojattuja roiskeita vastaan kuin porakoneet.

Sekoituskoneita on saatavana kaikkiin tarpeisiin. Tehontarve riippuu siitä, mitä ja kuinka paljon kerrallaan aikoo sekoittaa. Vispilän kiinnitysjärjestelmä on merkkikohtainen, mutta yleisimmin koneessa on joko M14-kierteen uros- tai naaraskiinnitys.Näytä tuotteet verkkokaupastamme

Timantti- ja magneettiporakoneet

Timantti- ja magneettiporakoneet ovat suunniteltu teollisuuden tarpeisiin.

Timanttiporakoneita käytetään lähinnä rakennus- ja saneeraustyömailla, kun kiviseinään pitää saada siisti ja iso läpivientireikä. Timanttiporakoneet ovat useimmiten vesijäähdytteisiä ja siten myös pölyttömiä. Tällainen timanttiporakone vaatii kuitenkin erillisen jalustan käyttöä varten.

Magneettiporakoneita käytetään lähinnä isojen reikien poraamiseen metalliin kalvaimilla.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Bosch
DeWalt
Eibenstock
Elu
Fein
Festool
Flex
Hitachi
Kress
Mafell
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Rage Evolution
Ryobi
Skil
Virutex