KULMAHIOMAKONEIDEN TARVIKKEET


Kulmahiomakoneen alkuperäinen käyttötarkoitus oli yksinomaan metallin hionta ja katkaisu. Siihen sitä käytetään ylivoimaisesti eniten nykyäänkin, mutta kone soveltuu oikeilla terillä ja laikoilla myös kivien ja puunkin työstöön.

Katso koneet ja tarvikkeet verkkokaupastamme.

Turvallisuus ennen kaikkea!

Kulmahiomakoneessa tulee käyttää aina laikansuojusta ja sen kokoista laikkaa, jolle kone on suunniteltu. Laikkaa tulee myös käyttää vain niille materiaaleille, mihin se on tarkoitettu.

Yhden käden koneiden laikkakoko on nykyisin pääsääntöisesti 125mm ja isojen koneiden 230mm. Standardireikäkoko on 22,2mm. Poratuulesta saat laikat myös harvinaisemman kokoisiin koneisiin: 115, 150 ja 180mm sekä erikoislaikat pienempiin ja isompiinkin koneisiin.

Katkaisu- ja hiomalaikat metallintyöstöön

Metallinkatkaisulaikoissa valmistustekniikka on kehittynyt niin, että tarjolla on entistä kestävämpiä ja samalla ohuempia laikkoja. Yhden millin paksuinen katkaisulaikka leikkaa tehokkaasti esimerkiksi peltiä, paksummalla voi sen sijaan myös hioa jonkun verran. Varsinaiset hiomalaikat ovat noin 6-7mm paksuja.

Timantti on päivän sana kivitöihin

Kiven tai muiden keraamisten aineiden katkaisuun tai hiomiseen käytettiin aiemmin samannäköisiä laikkoja kuin metallitöissäkin. Keraamisia kivilaikkoja on edelleenkin myynnissä, mutta timanttilaikkojen hintojenlasku ja yleistyminen on syrjäyttänyt ne lähes kokonaan. Timanttipinnoitteinen laikka leikkaa siististi ja tehokkaammin, on kestävä, eikä pölytä samalla tavalla kuin keraaminen laikka.

Timanttikatkaisulaikkoja on erilaisia. Jatkuvakehäinen laikka on samanlainen, mitä käytetään laattaleikkureissakin. Se jättää parhaan jäljen, mutta ei kestä umpikivessä. Tavallinen timanttikatkaisulaikka on jonkun verran paksumpi ja siinä on uria viilennystä varten. Joillain malleilla voi myös hioa kiveä.Hinta ei ole enää este kenellekään timanttilaikan ostajalle. Normaalin timanttikatkaisulaikan saa pieneen koneeseen noin kympillä ja isoonkin kahdella, kun hinnat vielä 1990-luvulla saattoivat olla jopa kymmenkertaiset. Esimerkiksi lattian hiomiseen tarkoitetut timanttikuppilaikat ovat sen sijaan jonkin verran kalliimpia.

Rälläkkä avuksi nyt myös hirsihommiin!

Kulmahiomakoneilla voi sopivalla terällä sahata myös puuta. Poratuuli myy suoraan pieniin kulmahiomakoneisiin soveltuvia Kaindlin terämalleja. Urajyrsin on oiva apuväline ronskimpaan työhön, kuten esimerkiksi hirsihommiin. Se poistaa tehokkaasti puuta. Terän mukana toimitetaan kolme karbiinista teroituspuikkoa, sillä tavallinen viila ei pure normaalia kovemmasta materiaalista valmistettuun terään.

Kaindlin toinen terämalli muistuttaa sirkkelinterää. Samalla terällä voi katkaista niin metallia, lasikuitua, muovia kuin puutakin siististi. Terämallia käytetään muun muassa peltikattotöissä, sillä kovametallipalainen terä ei kipinöi toisin kuin perinteinen laikka. Terän voi terotuttaa normaalin sirkkelinterän tavoin.

Myös isoihin kulmahiomakoneisiin on saatavana erilaisia teriä puuntyöstöön.


Maalille ja ruosteelle kyytiä

Kulmahiomakoneisiin on saatavana myös erilaisia hiomapapereita. Ne kiinnitetään joko suoraan koneeseen tai erilliseen aluslautaseen. Katso koneet ja tarvikkeet verkkokaupastamme.


Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy laikkoja ja tarvikkeita muun muassa seuraavilta valmistajilta:

  • AEG
  • Bosch
  • Dronco
  • Kaindl
  • Kwiktool
  • Mirka
  • Tamoline
  • Tyrolit