Kulmahiomakoneet


Katso koneet ja tarvikkeet verkkokaupastamme.

Rälläkkä, laikkakone, lentävä lautanen, kulmuri... Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Kulmahiomakone ei ole mikään uusi keksintö – mutta se on säilyttänyt asemansa suosittuna konetyyppinä vuosikymmenestä toiseen.

Nykyään kulmahiomakone on jopa mainettaan monipuolisempi. Aiempaa edullisemmat timanttilaikat helpottavat betonin, kiven ja laattojen käsittelyä ja puuntyöstöönkin on omat laikkansa, joten kulmuri ei ole enää pelkkä metallipajojen kone.

Isompaa ja pienempää

Kulmahiomakoneet voi jakaa kahteen eri luokkaan: olemassa on yhden käden ja kahden käden koneita.

Yhden käden koneet painavat noin parin kilon verran ja niiden laikkakoko on joko 115 tai 125mm: Suomessa ja merkkikoneissa yleensä jälkimmäinen. Pyörimisnopeus näissä koneissa on noin 10000 kierrosta minuutissa.

Myös välikokoja on markkinoilla, mutta tyypillisesti iso kulmahiomakone on laikkakooltaan 230mm ja kierrosnopeudeltaan 6600 rpm. Iso kone on painavampi (5-6kg) ja kömpelömpi käyttää – mutta vastaavasti myös paljon pientä tehokkaampi.

Yhden käden kulmahiomakoneet ovat teholtaan 700-1400-wattisia. Tehontarve riippuu käytöstä: kuinka paljon konetta käytetään ja millaista materiaalia sillä työstetään?

Raskaimpiin töihin, kuten paksun rautapalkin katkaisuun, käyttöön pitäisi kuitenkin ottaa aina se isompi ja kömpelömpi kone. Kahden käden koneet ovat nykyään tehoiltaan yli 2000-wattisia.

Eroja myös ominaisuuksissa

Kulmahiomakoneissa on merkittäviä merkki- ja mallikohtaisia eroja koon ja tehon lisäksi myös ominaisuuksissa. Pieniä koneita on saatavilla säädettävällä kierrosnopeudella, mistä on hyötyä etenkin teroitettaessa ja hioma- tai puhdistuslaikkoja käyttäessä.

Elektronisia apuvälineitä ovat myös konetta liian ahkeralta käyttäjältä turvaava ylikuormitussuoja sekä isoissa koneissa ja ahtaissa paikoissa käytännöllinen hidastettu käyntiinlähtö.

Käyttömukavuutta lisää myös tärinävaimennus, jota monet merkit ovat kehitelleet. Pikamutteri, jonka ansiosta laikan voi vaihtaa helposti ja nopeasti ilman työkaluja, on puolestaan hyvä apu paljon laikkoja käyttävälle.

Kulmahiomakoneita valmistetaan myös paineilma- ja akkukäyttöisinä.

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin sähkökäyttöisiin kulmahiomakoneisiin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Fein
Flex
Hitachi
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Ryobi
Skil