Jyrsimet


Yläjyrsin on puutöissä käytettävistä sähkötyökaluista monipuolisin. Se korvaa monessa työvaiheessa taltan, porakoneen, höylän ja hiekkapaperin - kunhan opettelee jyrsimisen niksit.

Jyrsimellä voidaan jyrsiä uria tai upotuksia, pyöristää, viistää tai tasata pöytälevyjen sivut ja kulmat, tehdä liitoksia, kirjoittaa kylttejä tai vaikkapa taiteilla taulunraameja. Erilaisia teriä ja lisävarusteita on saatavilla lukematon määrä, joten vain mielikuvitus on rajana jyrsintä käyttäessä.

Tutustu verkkokauppamme laajaan valikoimaan!

Yläjyrsimen nimi tulee siitä, että työstettäessä kone on jyrsittävän kohteen yläpuolella. Työstettävä kappale on siis paikallaan ja konetta liikutellaan, toisin kuin järeämmissä alajyrsimissä. Yläjyrsimillekin on tosin saatavilla pöytiä, joiden avulla niitä voi käyttää alajyrsimen tavoin.

Yläjyrsimen tehokkuus perustuu terän nopeaan kierroslukuun, joka on mallista riippuen maksimissaan 20000-30000 rpm. Kun käytössä ovat kunnollinen kone sekä laadukas terä, on leikkausjälki erinomaista. Suuria teriä käytettäessä kierrosnopeutta pitää kuitenkin pienentää, jotta pyörivän terän kehänopeus ei kasvaisi liian suureksi. Nopeudensäätö onkin tärkeä ominaisuus jyrsimessä.

Jyrsimen tehontarve riippuu siitä, mitä koneella aiotaan tehdä. Pienessä käytössä 700 watin yläjyrsinkin voi riittää, mutta 1000-wattisella voi jyrsiä paksumpaa lastua yhdellä kertaa. Näissä koneissa käytetään yleisimmin varreltaan 8mm paksuja teriä. Ammattilaisten käyttämissä 2000-wattisissa koneissa voidaan käyttää muös kookkaampia, varreltaan 12mm paksuja teriä.

Kalusteteollisuuden käyttöön on olemassa myös reunajyrsimiä. Ne toimivat yläjyrsimen tavoin, mutta ovat suunniteltuja nimenomaan levyn reunojen jyrsimiseen.

Myytdvdt merkit


Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Festool
Hitachi
Makita
Metabo
Milwaukee
Ryobi
Skil