Jiiri- ja liukujiirisahat


Tutustu verkkokauppamme sahavalikoimaan!

Jiiri- eli katkaisusahaa käytetään listoituksessa, paneloinnissa ja yleensäkin puutavaran katkaisussa.

Sahaa saadaan käänneltyä eri kulmiin ja vinouksiin, joten sillä onnistuu suoran katkaisun lisäksi kaikenlaiset jiiraukset ja kulmien sahaamiset.

Oikeanlaista terää käyttämällä sahoilla voidaan katkaista myös kevytmetalleja, kuten esimerkiksi alumiiniprofiilia.

Liu'ulla vai ilman?

Jiirisahoja on olemassa kahta eri mallia. Perinteisessä sahassa terä liikkuu vain ylös ja alas, kun taas nykyään suosituimmiksi nousseissa liukujiirisahoissa, eli ns. kaappasahoissa, terä liikkuu myös eteenpäin.

Perinteisessä jiirisahassa terän koko määrittää sahan sahauskapasiteetin. Kaappamalleissakin suurin mahdollinen sahauspaksuus riippuu terän koosta, mutta liu’un ansiosta sahausleveys on selvästi isompi: useimmiten 250-350mm. Listat ja rimat saa siististi ja helposti katki kaikilla kunnollisilla sahoilla, mutta jos edessä on esimerkiksi leveän paneelin katkaisua, on liu’ullinen malli fiksu valinta.

Kone käyttötarpeen mukaan

Tärkeimpiä tekijöitä jiirisahassa ovat moottorin riittävä teho, terän koko ja sahauskapasiteetti, koneen tukevuus ja sahauskulmien tarkkuus sekä terän laatu. Konetta hankittaessa kannattaakin miettiä tarkkaan sen käyttökohteita. Normaalisti riittää, kun kakkosnelonen menee katki. Se onnistuukin käytännössä kaikilla jiirisahoilla niin tehojen kuin sahauskapasiteetinkin osalta.

Sen sijaan silloin, kun kapasiteettia tarvitaan esimerkiksi 80mm verran, on käännettävä katseet perusmalleja kalliimpiin sahoihin, joissa moottori on siirretty terän taakse. Nämä sahat kallistuvat useimmiten molempiin suuntiin, jolloin sahaajan ei tarvitse käännellä listoja, vaan jiirit saadaan tehdyksi kääntämällä sahan kulmat tarvittavaan asentoon. Se on näppärä ominaisuus etenkin silloin, kun yrittää sahata pitkiä listoja ahtaissa tiloissa.

Kestävyydeltään ja toimintavarmuudeltaan sekä käyttömukavuudeltaan parhaita sahoja ovat induktio- eli oikosulkumoottorilla varustetut jiirisahat.

Niissä sahanterä on kiinnitetty suoraan moottorin akseliin ja käyttöääni on selvästi hiljaisempi kuin yleisemmin käytetyissä hiiliharjamoottorilla toimivissa sahoissa. Tällaisessa sahassa ei ole myöskään vetohihnoja eikä hammasrattaita, jotka lisäisivät vikamahdollisuuksia.

Mitä maksaa?

Kunnolliseen liukujiirisahaan on panostettava vähintään 200-300 euroa. Tällaisessa sahassa tehoa on vähintään 1300W, pöytäosa tukevaa alumiinivalua, kestävät nivelet ja kunnolla laakeroidut liukujohteet.

Halvalla ei saa hyvää tässäkään tapauksessa, sillä halpamallien tarkkuus ei useinkaan riitä hyvään jälkeen. Halvimmissa malleissa ongelmia tuottaa usein myös hammasrattaisto, jonka kuluessa konetta ei voi enää korjata, sillä varaosia näihin malleihin ei ole välttämättä saatavana.

Oikea terävalinta tärkein asia

Jiirisahoihin on saatavana erilaisia lisäpöytiä ja työstettävän kappaleen tukiosia. Teleskooppitoimintainen jalusta levittäytyy jopa yli neljämetriseksi, joten se on iso apu pitkiä listoja sahattaessa. Kunnolliset jalustat ja muut lisäosat ovat kuitenkin suhteellisen arvokkaita, joten aivan pieneen tarpeeseen niitä ei välttämättä raaski hankkia.

Oikeanlaisen terän valinta on erityisen tärkeää juuri jiirisahan yhteydessä, sillä esimerkiksi listoja katkaistaessa sahausjäljen pitää olla siisti.

Koneen mukana tuleva terä ei ole useinkaan kovin kaksinen, vaan etenkin halvempiin malleihin joutuu ostamaan heti vaativamman urakan koittaessa myös parempilaatuisen terän. Siksi onkin tärkeää, että sahanterä on vakiokokoa. Vakiokokoisia teriä on helpompi saada ja ne ovat myös hinnoiltaan edullisempia.

Siistin sahausjäljen takia jiirisahoissa teränhammastus on lähes pystyasennossa. Parhaimman jäljen tekevät lievästi negatiivisesti kallistetut tiheähampaiset terät. Kevytmetallien katkaisussa käytetään ns. trapetsiteroitettuja teriä. Trapetsiterissä hampaiden rintakulma on noin viisi astetta negatiivinen ja joka toisen hampaan kulma viistetty.

Tutustu myös laajaan terävalikoimaamme!

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Festool
Hitachi
Makita
Metabo
Milwaukee
Ryobi
Scheppach