VARAOSAT JA HUOLTO


Poratuuli Oy toimittaa varaosat kaikkiin merkkituotteisiin. Yleisimmät kuluvat osat, kuten hiilet, vetohihnat, pohjalevyt, kytkimet ja laakerit löytyvät moniin merkkeihin suoraan hyllystämme. Toimitamme nopeasti myös tilaustuotteet.

Meiltä kannattaa kysyä osia myös vanhoihin koneisiin. Valikoimissamme muun muassa suosittujen AEG-höylien HTH-75 (4931-235534) ja EH-700/EH-822 (4931-268682) vetohihnat sekä terät. Varastossamme on myös käytettyjä osia.

Kysytyimmät osat löydät kätevästi verkkokaupastamme!

Vinkkejä varaosien etsijälle

Varaosia tilatessa tulee olla erityisen huolellinen. Osat ovat merkki- ja mallikohtaisia, joten koneen merkki, malli ja joissain tapauksissa myös valmistusvuosi tai –versio tulee olla selvillä. Tiedot löytyvät koneen arvokilvestä.

Koneen hajotuskuvasta näkyy puolestaan helposti se, mistä osasta on kyse. Löydät tämän sivun alaosasta linkkejä eri valmistajien hajotuskuviin. Monesti myös vanha osa, sen kuva tai mitat, voivat olla hyödyllisiä. Jos alkuperäistä varaosaa ei ole enää saatavana, voimme verrata vanhaa osaa tarjolla oleviin. On kuitenkin syytä käyttää aina merkin omaa varaosaa, jos vain mahdollista.

Merkkikoneisiin saa varaosia vielä parikymmentä vuotta senkin jälkeen, kun koneen valmistus on lopetettu. Halpakoneisiin ei sijaan saa usein varaosia uutenakaan.

Kannattaako korjata?

Varaosien hintoja pelätään paljon. On totta, että osat eivät ole aivan halpoja – mutta yleensä merkkikoneen kunnostaminen kannattaa.

Kenttä, ankkuri ja kytkin ovat useimmin koneiden kalleimmat komponentit. Nyrkkisääntönä päteekin useimmiten se, että yksi niistä kannattaa melkein aina uusia, kaikkia ei koskaan.

Sen sijaan pienemmissä vioissa vanhan kunnostaminen kannattaa käytännössä aina, etenkin jos huoltotyön pystyy tekemään itse.

Poratuuli Oy ei ole virallinen huoltoliike. Pyrimme kuitenkin palvelemaan asiakkaitamme myös huoltotarpeissa. Pystymme useimmiten tekemään ensidiagnoosin ja alustavan kustannusarvion ja toimittamaan koneen tarvittaessa eteenpäin huoltoon.

Yleisimmät ongelmat

Ennen koneen toimittamista huoltoon kannattaa kuitenkin tarkastaa muutama asia. Jos kone pätkii tai on kokonaan mykkä, kannattaa aivan ensiksi mitata liitosjohto. Molempien liitosjohdon sisällä kulkevien johtojen tulee olla ehjiä. Jos johto on ehjä, voi seuraavaksi mitata kulkeeko virta vielä kytkimenkin läpi.

Omin päin voi tarkistaa helposti myös hiilet, joiden kautta virta kulkee kollektorille. Hiilet ovat kuluvaa materiaalia ja lyhenevät käytössä. Etenkin saksalaisissa merkkikoneissa käytetään ns. automaattihiiliä, joiden sisällä oleva muovinen nasta pysäyttää koneen pyörimisen, kun hiilet ovat kuluneet riittävän lyhyiksi.

Käyttötavoilla vaikutus koneen kestoon

Viallisella koneella ei kannata työskennellä. Se voi olla jopa vaarallista. Lisäksi moni kone olisi säästynyt kaatopaikkakohtalolta, mikäli työskentely olisi lopetettu ajoissa.

Esimerkiksi vaihtamalla ajoissa kuluneet laakerit koneesta tulee monesti kuin uusi, mutta jatkamalla työskentelyä kuormittaa vaan turhaan moottoria ja hajottaa lopulta koko koneen. Myös koneen pitäminen puhtaana ja putsaaminen pölystä pidentää sen elinikää.

Muista aina irrottaa kone verkkovirrasta ennen kuin teet sille mitään!

Hajotuskuvia


Alla olevista linkeistä löydät räjäytyskuvat ja varaosanumerot. Tietoja etsitään koneen tyypin tai valmistusnumeron mukaan. Tarvittavat tiedot löytyvät koneen arvokilvestä.

Huomaa, että saman tyyppinumeron koneestakin on usein eri versioita esimerkiksi valmistusajankohdan mukaan.

AEG
Atlas Copco (sähkötyökalut)
Baier
Black&Decker
Bosch
Collomix
DeWalt
Dremel
Duofast
Eibenstock
Elektra Beckum
Elu
Evolution (Rage)
Fein
Festool
Flex
Haubold
Hitachi
Kress
MAX
Mafell
Makita
Mec-Air
Metabo
Milwaukee
Norsag
Panasonic
Paslode
Protool
Proxxon
Ryobi
Scheppach
Senco
Skil
Spit
Starmix
Testo
Tormek
Virutex