OIKO- JA TASOHÖYLÄT


Puutavara ostetaan nykyään yhä useammin valmiiksi höylättynä, mutta perinteiset oiko- ja tasohöylätkin ovat säilyttäneet asemansa.

Yleisin höylämalli niin kotiverstaalle, pieneen puusepänpajaan tai vaikka kouluunkin on oikotasohöylä, jossa höyläysleveys on 260mm niin oiko- kuin tasopuolellakin. Se riittää useimpiin yleisiin höyläystöihin mainiosti, kunhan kone vain on tukevasti valmistettu ja moottori riittävän tehokas.

Jossain hommissa, kuten esimerkiksi pirttikalustoa nikkaroidessa, kaivataan kuitenkin enemmän höyläysleveyttä. Seuraavan kokoluokan höylät ovat 300mm leveitä. Sitä leveämmät menevätkin jo järeämmiksi peleiksi, joiden pääasiallinen käyttökohde on puusepänteollisuuden puolella.

Höylä on tarkkuustyökalu, joten asiallisessa höylässä pöytien pitää olla valurakenteiset ja riittävän pitkät. Halpamalleissa pöydät saattavat olla jo uutena vinksallaan ja usein etenkin alapöydän ripustukset ovat varsin epätarkkoja.

Halvempiin höyliin voi olla myös vaikeuksia saada varaosia. Kuluvia osia höylissä ovat terien lisäksi vetohihnat ja vetotelat. Kunnollinen oikotasohöylä maksaa päälle tuhat euroa.

Oikotasohöylän moottorin tulee olla riittävän tehokas. Jos mahdollista, niin ostettaessa kannattaa valita aina mieluummin voimavirralla (400V) toimiva malli, josta löytyy valovirtakonetta enemmän puhtia.

Markkinoilla on myös erillisiä oiko- ja tasohöyliä.

Näytä tuoteryhmän ”höyläys” tuotteet verkkokaupastamme

TuotemerkkejämmeMakita
Metabo
Scheppach

Teriä ja tarvikkeita myös muihin merkkeihin!