Höylät


Puun pinta on sahauksen jälkeen liian karkea sisustusmateriaaliksi. Pintojen silittämiseen paras työkalu on höylä.

Puutavara ostetaan nykyään pääsääntöisesti valmiiksi höylättynä, mutta sähkökäyttöinen käsihöylä on oiva työkalu pieniin höyläystöihin. Käsihöylillä saadaan tehtyä myös huullokset.


Käsihöylien yleisin höyläysleveys on 82mm. Pienimmissä höylissä leveys on usein 75mm ja neljätuumaisen lankun höyläys onnistuu 102mm höylällä. Markkinoilla on myös sitäkin leveämpiä höyliä. Useimmissa nykyhöylissä käytetään kovametallisia kääntöteriä, jotka ovat edullisia ja helppoja vaihtaa. Niitä ei voi kuitenkaan teroittaa, kuten vanhanmallisia leveitä höylänteriä.


Teholtaan kunnollisen höylän tulee olla vähintään 500-wattinen, jotta sillä voi ottaa kunnon lastua. Perushöylissä lastunpaksuus on maksimissaan kaksi millimetriä ja tehokkaimmissa höylissä suurempi. Kunnon höylässä on toimivan lastunpaksuuden säädön lisäksi myös tukevat valupöydät.


Useimpiin höyliin on saatavilla niin sivu- kuin huullosohjaimet. Joillain merkeillä on ohjelmassaan myös pöytäteline, jonka avulla käsihöylää voi käyttää pieniin oiko- ja tasohöyläyksiin. Myös purupussi tai imuriliitin on hyödyllinen lisävaruste, sillä höylätessä purua ja lastua lentää.

Näytä tuoteryhmän ”höyläys” tuotteet verkkokaupastamme

Myytävät merkitAEG
Atlas Copco
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Elu
Festool
Flex
Hitachi
Holz-Her
Kress
Mafell
Makita
Metabo
Milwaukee
Protool
Ryobi
Skil