HIOMAKONEET


Poratuulesta oikeat hiomakoneet kaikkiin tarpeisiin.

Tutustu verkkokauppamme valikoimiin tai kysy lisätietoja!

Taso- ja kärkihiomakoneet

Tasohiomakone on hiomakonetyypeistä vanhin ja perinteisin. Sitä käytetään pääosin pintojen viimeistelyyn ennen maalausta tai lakkausta, sillä kovin suuriin materiaalinpoistoa vaativiin töihin tasohiomakone ei sovellu. Hyvällä koneella ja hyvällä paperilla saadaan kuitenkin erittäin hyvää jälkeä aikaiseksi.

Hyvän ja huonon tasohiomakoneen ero on siinä, että huonossa koneessa värähtelee moottori ja kädensijat, kun taas hyvässä värähtelee hioma-alusta.

Hyvässä tasohiomakoneessa on tehoa vähintään 200W, pölynpoistopuhallin sekä kunnollinen paperinkiinnitys. Hiomaleveys koneissa on useimmiten 93-115mm.

Paperit voivat olla kiinni hioma-alustassa joko tarralla tai puristettuna päistään leukojen väliin. Paperipohjainen hiomapaperi on edullisempaa, mutta tarrakiinnitys helpottaa käyttöä.

Konetta ostaessa kannattaa kuitenkin selvittää hiomapaperin saatavuus, sillä eri kokoja on paljon – ja pölynimureiätkin saattavat olla eri paikoissa eri koneissa.

Perinteisten tasohiomakoneiden ohella markkinoilla on myös hiomakoneita, joissa hioma-alusta on eri mallinen. Yleisin ja tarpeellisinkin näistä on kärkihiomakone, jossa hioma-alusta on pienehkö ja kolmionmallinen. Kärkihiomakoneilla päästään käsiksi ahtaisiin paikkoihin ja se on ehdoton epeli esimerkiksi entisöijille.

Epäkeskohiomakoneet

Epäkeskohiomakoneet tulivat markkinoille vasta 1980-luvulla, mutta saavuttivat nopeasti suuren suosion. Epäkeskohiomakone on monipuolinen peli: suhteellisen tehokas, mutta jälkikin on hyvää. Kunnollinen kone on myös erittäin käyttäjäystävällinen, sillä kone on tasohiomakonetta hiljaisempi ja täristää vähemmän käsille

Hioma-pohja epäkeskohiomakoneessa on pyöreä: yleisimmin halkaisijaltaan joko 125mm tai 150mm. Koneissa moottori ei pyöritä suoraan hiomalautasta, vaan epäkeskoliike saa sen värähtelemään. Koneilla, joissa moottori on riittävän tehokas ja värähtelynopeus säädettävissä, voidaan tehdä myös kiillotustöitä.

Joissain epäkeskohiomakoneissa epäkeskotoiminto voidaan kytkeä pois päältä, jolloin aluslautanen pyörii suoraan moottorin mukana. Tällöin hiontateho lisääntyy, mutta jälki huononee. Pelkkiä pyöröhiomakoneita ei ole enää juurikaan markkinoilla.

Epäkeskohiomakonetta hankittaessa kannattaa varmistua siitä, että hiomapapereita on saatavilla edullisesti jatkossakin. Paperit ovat tarrakiinnitteisiä ja oikean halkaisijan lisäksi myös pölynpoistoreikien oikea lukumäärä ja sijoittelu tulee huomioida.

Nauhahiomakoneet

Nauhahiomakone on hiomakoneista tehokkain. Tehokas 1000-wattinen nauhahiomakone on oikea kone laajojen tasaisten pintojen, kuten esimerkiksi lattian tai pirttipöydän, hiomiseen. Pienten kappaleiden ja muotojen hiomiseen kone on kuitenkin usein liian kookas käyttää, eikä sillä saa aikaan yhtä hyvää jälkeä kuin esimerkiksi tasohiomakoneilla.

Isoissa nauhahiomakoneissa nauhan leveys on noin 100mm ja pienemmissä ja kevyemmissä koneissa useimmiten 65mm tai 75mm. Yleisimpien nauhojen pituudet vaihtelevat 400-600mm välillä. Konetta ostettaessa on hyvä varmistua siitä, että hiomanauhoja on saatavilla helposti jatkossakin. Laadukkaalla hiomanauhalla voidaan hioa puun lisäksi myös metallia sekä teroittaa esimerkiksi puukkoja tai kirveitä.

Useimmat nauhahiomakoneet voidaan kiinnittää ylösalaisin pöytään, jolloin teroittaminen ja pienten kappaleiden hionta on helpompaa. Kiinnitykseen vaaditaan usein erilliset puristimet. Myös säädettävä hiontakehys on hyödyllinen lisävaruste suurten pintojen hiojalle, sillä ilman kehystä kone haukkaa helposti liikaa yhdestä kohdasta, mikäli sitä ei liikutella koko ajan.

Nauhahiomakoneissa moottori pyörittää kankaista hiomanauhaa telojen ympärillä. Samalla idealla toimivat myös reunahiomakoneet sekä yleisesti raspiroopeina tunnetut kapeanauhaiset nauhahiomakoneet, joissa nauhan leveys on vain 10-15mm.

Kapea nauha mahdollistaa erilaisten muotojen hionnan sekä työskentelyn ahtaissa paikoissa. Se on hyödyllinen kone monenlaiseen askarteluun, mutta suorastaan korvaamaton esimerkiksi aseiden tai soittimien rakentajalle. Metallitöissä kone korvaa puolestaan viilan.

Myös reunahiomakone, jonka nauha on noin 30-40mm leveä, on kehitetty helpottamaan työskentelyä ahtaissa paikoissa, kuten nurkissa ja kulmissa. Sitä käytetään paljon esimerkiksi lattiatöissä, mutta kone soveltuu myös metallin hiomiseen.

Muut hiomakoneet

Hiomakoneita on tätä nykyä saatavilla myös kaikkiin erikoistarkoituksiin. Etenkin rakennus- ja saneerausalalle on tarjolla lukuisia työntekoa helpottavia hiomakoneita.

Niin sanotuissa kirahvi- tai okapimalleissa pyöreä hiomalautanen on pitkän varren päässä. Tällaisella koneella on helppo hioa esimerkiksi seinäpintoja tai kattoa ilman tarvetta telineillä tasapainotteluun.

Erilaiset betonihiomakoneet ja –jyrsimet ovat puolestaan oivia työvälineitä saneeraustöihin, kuten esimerkiksi parveke- tai kylpyhuoneremontteihin.

Suorahiomakoneita käytetään taas lähinnä metallipajoilla. Se on pitkän ja laihan mallinen kovakierroksinen kone, jolla pyöritetään useimmiten pieniä keraamisia karalaikkoja.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Fein
Festool
Flex
Hitachi
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Panasonic
Protool
Ryobi
Skil