AKUT JA LATURIT


Poratuulesta akut ja laturit kaikkiin merkkikoneisiin: selaa tuotteita verkkokaupastamme tai pyydä tarjous! Ostamme ja myymme myös käytettyjä akkukoneiden latureita.

Ampeerit ja voltit

Akun tehosta puhuttaessa volttilukema ei ole ainoa oleellinen tieto. Akun kuormitettavuutta mitataan ampeeriarvolla (Ah), joissa on suuria eroja. Halvimmissa konepaketeissa akut on useimmiten esimerkiksi vain 1,3Ah, kun taas ammattilaiskoneissa lukema voi olla jopa 4,0Ah.

Käytännössä ero tarkoittaa sitä, että paremmalla akulla voi porata tai ruuvata yhdellä latauksella kolminkertaisen määrän halvempaan akkuun verrattuna. Tällöin myös latauskertojen tarve pienenee ja akun elinikä pitenee.

NiCD, NiMH ja Li-Ion

Myös akkuteknologiassa on eroja. Ensimmäisen sukupolven akkukoneissa käytetty nikkeli-kadmium-akkutyyppi (NiCD) piti pintansa kolmisenkymmentä vuotta, mutta on joutunut nyt väistymään litium-akkutekniikan (Li-Ion) tieltä.

Vaihtoehtoisten akkutyyppien tarpeeseen johtivat ennenkaikkea ympäristösyyt: NiCD-akut sisältävät suhteellisen paljon raskasmetalleja. Vanhoihin merkkikoneisiin saa edelleen varsin hyvin akkuja, mutta uusia NiCD-järjestelmän koneita ei enää juurikaan valmisteta.

NiCD-akuista on pitkä käyttökokemus. Laadukkaat merkkiakut ovat suoritusvarmoja ja pitkäikäisiä: oikein käytettynä esimerkiksi 2,0Ah NiCD akku voi kestää ammattilaisellakin 5-10 vuotta. Huonoja puolia näissä akuissa on sen sijaan muisti-ilmiö ja latauksen purkautuminen, akku olisi syytä ladata aina täyteen asti ja purkaa toisinaan kokonaan tyhjäksi, muttei koskaan jättää pitkäksi aikaa ilman varausta.

Li-Ion-akuissa on huomattavia parannuksia NiCD-akkuihin verrattuna. Ne eivät ole yhtä herkkiä "väärinkäytölle", pitävät varauksena paremmin ja ovat ennen kaikkea selvästi vanhoja akkutyyppiä kevyempiä. Vääntövoima tai kierrokset eivät myöskään putoa merkittävästi akun tyhjentyessä, sillä merkkikoneet osaavat katkaista virransyötön kun akun jännite on pudonnut tiettyyn pisteeseen. Tällöin akku ei myöskään pääse tyhjenemään täysin - litium-akkua ei saisikaan koskaan päästää täysin tyhjäksi.

Litium-akkukennojen virranantokyky ei ole aivan yhtä hyvä kuin NiCD-akkukennoilla, mutta ongelma on saatu kierrettyä kasvattamalla jännitettä. Ensimmäiset Li-Ion-akut olivat jokseenkin arkoja kylmälle, mutta nykyään useimmat akut toimivat kelvollisesti myös pakkassäässä.

Yksi merkittävä ongelma on kuitenkin edelleen ratkaisematta: Li-Ion akkujen elinikä ei ole läheskään yhtä pitkä kuin perinteisten akkujen. Ei ole harvinaista, että merkkiakutkin vanhenevat kolmessa vuodessa - sen suuremmin käytöstä riippumatta. Etenkin satunnaisesti konetta käyttävälle harrastelijalle tämä on ikävä uutinen, sillä erikseen ostettuna vara-akut saattavat maksaa saman verran kuin on maksanut tarjouksessa olleesta koko konepaketista...

Lähtökohtaisesti niin akun kuin koneenkin hinta ja laatu kulkevat kuitenkin käsi kädessä: kalliimmissa ammattimalleissa mukana tulee paremmat akut kuin satasen maksavissa markettimalleissa.

Metallihybridi-akut (NiMH) kehiteltiin NiCD-tekniikan korvaajiksi vuosituhannen vaihteessa, mutta tämä akkumallisto jäi pian ns. väliinputoajaksi. NiMH-akkujen kapasiteetti on uutena usein erinomainen, mutta käyttöiältään tai muilta ominaisuuksiltaan ne eivät pärjänneet edes NiCD-akuille.

Laturi on merkki- ja mallikohtainen

Myös latureita on erilaisia. Niin sanotut pikalaturit lataavat akun täyteen parhaimmillaan jopa kymmenessä minuutissa, kun taas halvimpien pakettien latureilla sama homma voi viedä kolmekin tuntia. Noin tunnissa lataava peruslaturi on kuitenkin useimmiten myös akkuystävällisin.

Työkalujen akut ja laturit ovat käytännössä aina merkki- ja mallikohtaisia, eikä niitä voi käyttää ristiin. 12 voltin koneessa ei voi käyttää 18 voltin akkuja ja yhteensopivuus on varmistettava myös laturin arvokilvestä.

Myöskään eri teknologian akut eivät käy toistensa koneisiin: esimerkiksi vanhaan akkuporaan ei voi hankkia litium-akkua. Akun ampeerilukema ei sen sijaan vaikuta koneeseen tai laturiin sopimiseen.

Erityisen huolellinen on oltava Li-Ion -akkujen kanssa: niitä ei pidä koskaan yrittää ladata muulla kuin niille tarkoitetuilla alkuperäisillä latureilla, eikä viallista akkua tai laturia tule käyttää. Viallinen akku räjähtää ylikuumentuessaan kuin pommi.

Tuotemerkkejämme

Poratuuli Oy myy koneet, tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin laatumerkkeihin:

AEG
Black&Decker
Bosch
DeWalt
Fein
Festool
Flex
Hitachi
Kress
Makita
Metabo
Milwaukee
Panasonic
Protool
Ryobi
Skil