Aitaleikkurit


Sähköinen pensasaitaleikkuri kuuluu monen omakotiasujan vakiovarusteisiin. Aitaleikkureissa hinta/laatuskaala on iso. Samoja koneita myydään maailmanlaajuisesti, mutta muualla niitä käytetään useimmiten orapihlaja-aitaa pehmeämpien koristepensaiden trimmaamiseen.

Edullisella peruskoneellakin leikkaa aitansa kerran-kaksi kesässä – mutta laatukoneella homma onnistuu vielä seuraavinakin vuosina. Jos koneen ostaa kimpassa esimerkiksi naapurien kanssa, kannattaa satsata vähintään 500-wattiseen laatumerkkiin.


Konetta hankittaessa pitää myös miettiä, millaista aitaa on leikkaamassa. Lyhyellä terällä olevat koneet ovat halvempia ja kevyempiä käyttää, mutta niillä saattaa joutua ajamaan aidan päältä molemmilta puolilta. Terien pituudet ovat yleensä 40-70cm.


Eri valmistajilla on myös erilaisia terämalleja. Yleisemmässä mallissa terähampaan päässä on pieni levennys, jonka ansiosta oksa ei pääse luistamaan karkuun ja leikkaus on helpompaa. Pienitehoinen kone ei kuitenkaan välttämättä jaksa leikata paksuja ja kuivia oksia, jolloin koneen suojakytkin pysäyttää terän.


Toisessa terämallissa terä muistuttaa enemmän sahanterää. Tällaisella terätyypillä paksumpia oksia voi leikata jonkin verran sahaamalla niitä vähän kerrassaan.


Aitaleikkureille on asetettu turvallisuusmääräyksiä. Johto koneissa on lyhyt, jotta sen saa tarvittaessa nykäistyä tulpasta irti. Aitaa leikatessa onkin siis pakko käyttää jatkojohtoa, jonka on syytä olla riittävän paksu, ettei jännite putoa matkan varrella liian pieneksi. Koneissa on myös turvakytkimet ja pikajarrut suojaamassa leikkaajan käsiä.

Myytävät merkit

Poratuuli Oy myy aitaleikkureita seuraavilta valmistajilta:

Bosch


Myymme lisäksi tarvikkeet ja varaosat muun muassa seuraaviin merkkeihin:

  • AEG
  • Black&Decker
  • Hitachi
  • Makita
  • Metabo